Uansett hvor flink du er på kjøkkenet har du feilet dersom det smaker hvitløk av bollene og fisk av fruktsalaten.
De fleste lager maten først og desserten etterpå, og da gjelder det å få renset fingrene mellom rettene.
Gni fingrene i skallet
– Det er et veldig virksomt kjerringråd å rense fingrene i sitron. Lime er faktisk enda bedre, sier Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt til NRK.no.
Med chili og hvitløk som vanlige ingredienser i de fleste kjøkken, er det greit med kjerringråd som faktisk fungerer.
– Gni hendene i skallet til en presset sitron eller lime som du har brukt til matlaging. Det er en høy syrefaktor i disse fruktene som tar bort lukt, og det er veldig virksomt, legger hun til.
Om du ikke har en presset lime eller sitron, kan du selvfølgelig skjære av en båt eller ring for å rense hendene.
– Resten kan du ta vare på i en plastpose i kjøleskapet til neste gang, eller bruke det i vannglasset, foreslår hun.
Metoden fungerer også på andre sterke lukter, som for eksempel fisk.
Tygg om du orker
Mange synes de to syrlige fruktene smaker altfor surt.
Men om du klarer å bite tennene sammen noen få sekunder over en limebåt, renser den munnen også.
– Hvitløk er heldigvis blitt en god lukt. Før syntes alle det luktet forferdelig, men nå er de fleste vant til den gode lukten, sier Kåsin.
For deg som likevel ikke vil
er det bare å ta seg et tygg.– I tillegg kan du tygge på litt kruspersille eller en kardemommekjerne, avslutter hun.