Ren mikro på to minutter

En fuktig klut er alt du trenger når mikrobølgeovnen skal renses.

Skitten mikrobølgeovn

Matrester setter seg lett fast i mikrobølgeovn. Men det er også lett å fjerne dem.

Foto: Tor Risberg / NRK

Å fjerne fastbrent fett fra stekeovnen kan være et ork. Men når mikroen trenger en rens, er jobben gjort på et par minutter.

Rengjøring av mikrobølgeovnen er noe av det enkleste og raskeste du kan gjøre på kjøkkenet, ifølge to danske husholdningseksperter. Til Politiken forteller de at en fuktig klut gjør susen.

Det enkle rådet deres er å legge kluten i ovnen og kjøre maskinen på mellomsterk varme i ett minutt.

Så tørker du ovnsrommet med den varme, våte kluten. Husk å bruke hansker.

Hvis noen stivnede matrester fortsatt ikke har sluppet taket, gjentar du prosessen én gang til. Da skal ovnen være helt ren og klar til ny bruk.

LES OGSÅ:

Dampen løsner smusset

Spesialrådgiver Lena Furuberg i Teknologisk Institutt.

Vann og klut er alt som skal til når mikrobølgeovnen trenger en rens, bekrefter Lena Furuberg på Teknologisk Institutt.

Foto: Jon David Junge / TI

– Det er dampen fra den våte kluten som gjør at smusset løsner. Så den bør være ganske våt, sier Lena Furuberg, som er spesialrådgiver i renhold og innemiljø på Teknologisk Institutt.

Som tidligere kokk har hun lang erfaring med rengjøring av kjøkkenovner.

– En like grei variant er å varme en vannskål med en halv sitron i 30 sekunder i mikrobølgeovnen. Deretter er det bare å tørke av med en fuktig klut, sier hun til NRK.no.

Såpe eller andre rengjøringsmidler er ikke nødvendig.

– Vann og klut holder lenge, og er skånsomt både for maskinen og miljøet, sier hun.

– Bruk tørkepapir!

Bent Stiansen

Fettsøl i ovnen bør tørkes opp med en gang. – Da blir rengjøringen mye enklere, sier mesterkokken Bent Stiansen.

Foto: Scanpix

Å fjerne fastbrente matrester fra en stekeovn er ikke like enkelt som fra mikroen. Mange bruker så sterke kjemikalier at det faktisk er nødvendig med verneutstyr.

Men også for stekeovner finnes det gode råd om effektive og miljøvennlige metoder. Grønnsåpe og oppvaskmiddel er ett av dem.

– Men det aller viktigste når man søler fett i stekeovnen, er å tørke det opp med papir umiddelbart, sier mesterkokk Bent Stiansen. Da blir rengjøringen mye enklere fordi fettet ikke får tid til å stivne.

Og det rådet gjelder enten du sverger til mikrobølger eller tradisjonell stekeovn.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)