NRK Meny
Normal

Rekordmange barn får diabetes

Det er et mysterium for forskerne hvorfor så mange norske barn nå får diabetes 1.

Barn
Foto: Carolina K. Smith

- Det er et mysterium hvorfor sykdomsforekomsten øker så kraftig, sier forsker Lars Christian Stene ved Folkehelseinstituttet.

Skyldes ukjent faktor

De siste 15 årene har forekomsten av diabetes 1 økt med 30 prosent her i landet, viser en undersøkelse utført av forskere ved Folkehelseinstituttet og tre av landets sykehus.

- Det tyder på at det er noen arvelige faktorer inni bildet, men de kan ikke forklare hele økningen. Det må skyldes noe annet, også, sier Stene.

- Man har lenge trodd at lidelsen kommer av virusinfeksjoner eller mangelfull ernæring, men det er bare spekulasjoner.

Ikke livsstilssykdom

Insulin
Foto: Indranil Mukherjee / Scanpix/AFP

Det er viktig å skille mellom diabetes 1 og 2. Diabetes 2 er i høy grad en livsstilssykdom, men det er ikke diabetes 1.

- Mange tror at diabetes 1 skyldes sukker og brus, men det har vi ingen holdepunkter for i forskningen, sier Stene.

Diabetes 1 er en kronisk sykdom hvor kroppen selv ødelegger cellene som produserer insulin. Kroppen må derfor få tilført insulin med sprøyte eller pumpe for å opprettholde riktig blodsukkernivå.

- Vil fortsette å øke

Forskerne har ingen tro på at økningen vil stagnere med det første.

- Nei, forekomsten av diabetes 1 har økt så kraftig over flere år nå, så jeg ser ingen grunn til å tro at det kommer til å bremse opp, sier forskeren.

Men selv om økningen er rekordstor, er det likevel totalt sett ikke så mange barn som blir syke. Hvert år får 250 nye barn under 15 år diabetes 1.

- Hvis du tar alle barn under 15 år i Norge, er det kanskje bare en halv prosent som har eller får diabetes 1, sier Stene.

- Men det er fryktelig alvorlig for de det gjelder.

Stress gir kvinner diabetes

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.