Rekordbeslag av voldtektsdop

Dop som ikke står på narkolista, bestilles i større og større grad over internett. Nå advarer FN mot en bølge av stoffer som kan brukes til seksuelle overfall.

Dop i drinken

Pass godt på drinken din når du er ute, råder FNs internasjonale narkotikaråd.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Overgrep som skjer etter å ha puttet stoff i drinken til en uvitende person, øker i omfang i Europa. Midlene som brukes har en bedøvende og sløvende effekt som gjør det vanskeligere å motsette seg overgrep.

I sin årlige rapport advarer FNs internasjonale narkotikaråd mot at det er for lett å skaffe bedøvelsesdop. Ifølge nyhetsbyrået AFP skriver rådet:

«Selv om det er forholdsvis nytt, utvikler fenomenet med date-voldtekter seg raskt. Seksuelle misbrukere forsøker å omgå de strenge narkotikakontrollene ved å benytte stoffer som ikke er begrenset av internasjonale narkotikakonvensjoner.»

Ønsker smak og farge

Rådet foreslår nye metoder for å gjøre stoffene lettere å oppdage for potensielle ofre. Tilsetning av farge og smak kan være et tiltak.

I tillegg oppfordrer det regjeringene i de ulike landene til å sikre at politi og påtalemyndighet har mulighet til å ta affære overfor forbrytere og mistenkte.

I dag har politiet liten myndighet til å stanse bruken av slike stoffer, fordi de ikke er ulovlige.

Øker i omsetning

Takket være internasjonal innsats, har omsetningen av Rohypnol gått ned. I stedet øker bruken av reseptbelagte legemidler, i tillegg til det narkotiske stoffet GHB og det beslektede GBL.

Hos Tollvesenet på Alnabru har de hatt en stor økning i beslag av stoffet GBL. Stoffet kommer oftest i flytende form. I motsetning til GHB, står ikke GBL på narkotikalista.

-Bare den siste uka har vi hatt 4-5 beslag. Det største var på 5 liter, forteller kontorsjef Jon Aspelund til NRK.

Som regel er stoffet bestilt over internett, og er sendt fra Nederland.

Både GHB og GBL kan gi virkninger som muskelsvakhet, kritikkløshet og trøtthet, og har ofte vært brukt i forbindelse med overgrep på byen. Grensen mellom «effektiv dose» og livstruende dose er liten.

Det ble gjort 322 beslag av GHB og GBL i Norge i 2009, mot 173 beslag året før.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)