NRK Meny
Normal

Dette er en kolesterolbombe

– Ikke spis reker flere ganger i uken, sier klinisk ernæringsfysiolog Marte Gjeitung Byfuglien.

Reke

Reker inneholder 150 milligram kolesterol per 100 gram. Det er halvparten av anbefalt daglig maksinntak.

Foto: Colourbox

Er du blant dem som mesker deg med sommerens reker? Da bør du lese videre.

Reker er nemlig små kolesterolbomber. Ifølge Helsedirektoratet har reker høyere innhold av kolesterol enn mange andre animalske matvarer.

Reker inneholder 150 milligram kolesterol per 100 gram.

Til sammenligning inneholder kylling, sardiner og fet ost omtrent 70–110 milligram per 100 gram.

LES OGSÅ: Uvitende om høyt kolesterol

Verdens helseorganisasjon anbefaler et maksinntak på 300 milligram kolesterol gjennom kosten, så spiser du 200 gram reker har du fått dagsdosen din. Du får jo i tillegg i deg kolesterol gjennom andre matvarer også.

På toppen av dette er reker som regel svært salte. Kokte reker inneholder ifølge Helsedirektoratet 1,5 gram salt per 100 gram, mens reker i lake kan inneholde det dobbelte.

LES OGSÅ: Er ferske reker egentlig ferske?

Ikke spis reker ofte

– Jeg vil ikke anbefale noen å spise reker flere ganger i uken, sier klinisk ernæringsfysiolog Marte Gjeitung Byfuglien.

– De som har et høyt kolesterolnivå i kroppen bør heller ikke spise rognen i rekene. Den er nemlig enda mer kolesterolmettet. Ferske reker inneholder mindre rogn om sommeren enn om vinteren, men frosne kan inneholde mye.

Rekesalat

– Lag gjerne en god salat til rekene. Og det er helt ok å bruke majones til – den inneholder fett av det sunne slaget, sier klinisk ernæringsfysiolog Marte Gjeitung Byfuglien.

Foto: Colourbox

Gjeitung Byfuglien understreker at det klart er forskjell på å innta flere større festmåltider med reker og det å pille noen reker på brygga for kosens skyld.

– Lag gjerne en god salat til rekene. Og det er helt ok å bruke majones til – den inneholder fett av det sunne slaget. Tenker du på linjene kan du kanskje begrense deg noe, for kaloritung er den jo.

OPPSKRIFT: Rekesuppe og marinerte reker

Reker har lavt innhold av fett og inneholder en rekke vitaminer og mineralstoffer.

Næringsinnhold i 100 g kokte reker (spiselig del)

Næringsinnhold i 100 gram kokte reker (spiselig del)

Energiinnhold: 426 kJ eller 100 kcal


Næringsstoffer:


Protein: 23,3 g
Fett: 0,8 g
Mettede fettsyrer: 0,1 g
Transumettede fettsyrer: 0 g
Enumettede fettsyrer: 0,2 g
Flerumettede fettsyrer: 0,2 g
Kolesterol: 150 mg
Karbohydrater, totalt: 0 g


Vitaminer:


Vitamin A: 2 µg
Vitamin D: 3,5 µg
Riboflavin: 0,07 mg
Folat: 4 µg
Vitamin B12: 4,6 µg


Mineraler:


Jern: 0,1 mg
Selen: 30 µg


Kilde: Matvaretabellen 2006

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.