Julegavene vi ønsker oss aller mest, kan ikke pakkes inn

Mange ønsker seg reiser til jul. Se hvilke opplevelser reiseguruene anbefaler.

Anbefalte reiser fra ekspertene

Lofoten, Thailand og New York bør prioriteres i det kommende året, mener reiseekspertene.

Foto: Colourbox/Montasje NRK

Nesten halvparten av oss ønsker seg en reise eller opplevelse til jul, ifølge en spørreundersøkelse som Respons Analyse har gjort for Fagbladet Elektronikkbransjen.

43 prosent svarer at dette er julegaven de aller mest kunne tenke seg.

Men hvilke destinasjoner er mest populære, og hvilke opplevelser egner seg best til kjærester, venner og familie?

Vi har spurt tre reiseeksperter for å gi deg noen eksotiske julegavetips.

Reisejournalist: Opplev Norge!

Christine Baglo, klodetraver og en av Norges mest profilerte reisejournalister, har følgende reisetips for 2013: Oppdag Norge!

Baglo mener de fleste nordmenn virker mer bereist i utlandet enn i sitt eget land.

– Kjøp for eksempel en flybillett med Norwegian til Andenes i Vesterålen, se Norges vakreste, eviglange sandstrand i landsbyen Bleik, vær med på hvalsafari, gå i fjellet og nyt lun stemning på fargeklatten Veita, anbefaler hun.

Baglo mener en overraskelseshelg egner seg særlig godt som kjærestegave til jul.

Christine Baglo

En super, liten reisejulegave som er langt billigere enn reise, er reiseparfymeflakong! Utrolig smart og enkelt, mener reiseansvarlig i Dagsavisen, Christine Baglo.

Foto: Privat

– Med så mange flyruter til lave priser, er en klassisk overraskelsesweekend perfekt. Gjerne med barnepass hjemme inkludert. Er du tidlig ute, får du både fly og et bra hotell til en god pris.

– Som reiseopplevelse til kjæresten kan også et helgelangt fotokurs på Fotobrygga på Skrova, kitekurs på Finse, ystekurs i Valdres eller en deltakerbillett til skrei-VM i Lofoten i mars være ypperlig, tilføyer hun.

Spania for de unge. Røros for voksne gourmeter

Hvis du ønsker å gi en reiseopplevelse til hele familien, mener Baglo fribilletter til alskens fornøyelsesparker eller kule museer er gull verdt, men understreker at dette er svært påkostede eventyr.

– En båttur for hele familien med danskefergen er gjerne mer overkommelig. En langhelg på ridetur er også en flott familieaktivitet. Eller hva med å gi bort noen dager på en hyggelig gård eller sæter?

Som vennetur står både Røros, Madrid og Barcelona på anbefalingslisten til Baglo.

– Røros er et flott reisemål for voksne gourmeter. Kjøper du en opplevelse som kan benyttes om sommeren, er matsafari en ypperlig vennegave.

– For de unge er Madrid og Barcelona perfekte vennegjengbyer. Da kan alle gjøre det de vil på dagen; gå på museer, shoppe eller bade – og så samles på en planlagt, god restaurant på kvelden og nyte det fantastiske nattelivet.

Å samle sammen en vennegjeng og kjøpe en ferdigpakket sykkeltur eller seiltur i Tyrkia er et annet godt tips fra reisejournalisten.

– Flere operatører tilbyr dette. Husk også at man ikke trenger å reise langt – en reise til en uoppdaget perle i nabokommunen kan være mer enn nok.

Reiselivsredaktør: – Utnytt Internett bedre

I vår tid gjelder det å utnytte Internett i mye strørre grad for å finne reisemål, innhold i reisen, priser og flybilletter, mener redaktør i Reiseliv.no, Per Henriksen.

– I dag er det lett å være sitt eget reisebyrå og sette sammen sin helt personlige reise. Da blir julegaven også ekstra fin, sier Henriksen.

Alpene

Reiselivsredaktør Per Henriksen er selv opptatt av naturopplevelser, og anbefaler blant annet fottur i Alpene, med utgangspunkt i Østerrike med sin fantastiske natur.

Foto: Colourbox

Dolomittene i Nord-Italia, med sine utrolige fjellformasjoner, eller Thailand, hvor du nord i landet kan vandre inn i jungel og oppleve frie elefanter, er også blant favorittene.

Som en romantisk reisegave, bør Mauritius og Zanzibar med sine lange flotte sandstrender ut mot det Indiske hav stå høyt på listen, mener Henriksen.

– Noe lenger er det til Aruba, men ethvert kjærestepar som oppholder seg der noen dager vil utvilsomt gå tettere og tettere sammen. Øya er ikke stor, men kjærester har vel ikke behov for de store flatene.

– Det finnes også hoteller som har bygget romantiske overnattingsmuligheter i tretoppene i Bangkok. Deretter kan romantikken blomstre videre med kveldstur langs elven Chao Praya, forteller han inspirerende.

Fornøyelsespark for de små

Henriksen anbefaler helst Europa, Norden og Norge til småbarnsfamilier.

Løver som leker

I Tyskland er det en spennende dyrepark, med navnet Serengeti, hvor du kjører rundt og kan oppleve dyr fra hele verden, tipser reiselivsredaktør Per Henriksen.

Foto: Colourbox

– På grensen mellom Tyskland og Frankrike ligger Europa-Park, en fornøyelsespark som er bedre enn Disneyland i Paris. Både USA og Europa er utmerket for bilferie, og det er jo prakisk hvis man har små barn. Jeg vil ikke anbefale for eksempel Thailand og tilsvarende reisemål når man har små barn, sier han.

For venner med felles interesser, for eksempel foto, natur, eller historie, har Henriksen følgende anbefalinger:

–Safri i Afrika egner seg for eksempel utmerket for fotointeresserte. For historieinteresserte er områder i Sør-Amerika aktuelle, like så Kambodsja, Vietnam, og ikke minst Kina. Det er mye å hente der, sier han

– Ønsker seg noe utenom det vanlige

Hos reisebyrået Kilroy merkes det at reiser, eller bidrag til en reise i form av et gavekort, er populære ønsker før jul.

Nina Mikaelsen

En destinasjon vi tror kommer til å ligge under juletreet hos mange i år er New York. Thailand, Filippinene, India og Vietnam er også veldig populære destinasjoner nå før jul, sier Nina Mikaelsen fra Kilroy.

Foto: KILROY

– Vi ser at flere og flere, for eksempel par, gir hverandre en felles reise i julegave fremfor de tradisjonelle harde pakkene. Store opplevelser står ofte i fokus, folk ønsker seg noe utenom det vanlige.

Det sier markedskoordinator i Kilroy, Nina Mikaelsen til NRK.no.

– Kilroy fokuserer hovedsakelig på oversjøiske reiser, så det er ikke alle som har råd til å gi hele reisen i julegave. Da er det reisegavekort som er tingen, gjerne «øremerket» med en spennende destinasjon, sier hun.

Et gavekort som hjelp på veien

En destinasjon Mikaelsen tror kommer til å ligge under juletreet hos mange i år, og som er særlig populære blant kjærestepar, er New York.

– Hvem drømmer ikke om en tur til New York? New York er en av våre bestselgere, og er en unik destinasjon fordi den passer de fleste. Romantisk, pulserende, spennende og full av opplevelser.

– I tillegg er Thailand, Filippinene, India og Vietnam veldig populære destinasjoner nå før jul, legger Mikaelsen til.

Som familietur anbefaler Mikaelsen en roadtrip til USA, noe hun mener passer for både store og små.

– Australia er også en fantastisk destinasjon for familietur, med varmt og godt klima, hvite sandstrender og et spennende dyreliv.

Overlanding med safari i Afrika er ifølge Mikaelsen den ultimate opplevelsesreisen for en vennegjeng.

– Flertallet har kanskje ikke mulighet til å gi en safarireise til bestevennen til jul, men da kan et gavekort hjelpe til på veien, som en liten start på et stort eventyr, tipser hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)