Hopp til innhold

Regningen dobles på kort tid

2500 kroner i kreditt kan bli til over 5000 kroner etter fire måneder. Så mye vokser kredittkortregningen når den går til inkasso.

Regningen vokser

En kredittkortregning på 2500 kroner kan vokse til 5928,50 kroner dersom saken sendes til namsmannen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

May-Britt Bjørnsaas Falcke

I aldersgruppen 18 til 25 år var snittbeløpet per inkassosak omlag 26.500 kroner i tredje kvartal i år, sier May-Britt Bjørnsaas Falcke fra Lindorff.

Foto: Privat
Aud Helen Rasmussen

Dersom kunden ikke responderer så oversendes saken til inkassobyrå for purreservice på dag 45, sier Aud-Helen Rasmussen fra DnB NOR.

Foto: DnB NOR

765 millioner kroner er hva aldersgruppen 18 til 25 år til sammen skylder i tredje kvartal i år, gjennom inkassoselskapet Lindorff.

- Dette tilsvarer 3,7 prosent av den utestående saldoen ved utgangen av tredje kvartal i år, sier May-Britt Falcke, informasjonsansvarlig i Lindorff til NRK.no.

Går til inkasso

Som 18-åring får du tilbud om kredittkort, og da er det ofte snakk om 2500 kroner i kreditt.

Men før du bruker disse pengene på ting du ikke kan betale med bankkortet, bør du sette deg inn i regningsveksten dersom du ikke klarer å betale innen fristen.

– Banken ønsker å komme i dialog med kunden når betaling ikke finner sted, og vi ser alltid positivt på kunder som selv kontakter banken når de har fått purringer, sier Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DnB NOR til NRK.no.

Er problemet av kortsiktig karakter, kan kundeservice innvilge en utsettelse på tre måneder der og da.

Om problemet er litt mer langsiktig, sendes saken til bankens avdeling for spesialengasjement.

De vil vurdere og eventuell avtale i form av betalingsutsettelse, rentebetjening, omgjøring av kredittkort til gjeldsbrevlån med fast terminbeløp.

– Dette gjøres kostnadsfritt for kunden. Vi er her avhengig av at kunden selv tar tak i saken og viser betalingsvilje. De kundene som har et ønske om å komme frem til en løsning lager vi avtaler med, legger hun til.

På dag 15 påløper purregebyr på 61 kroner, en omkostning som er regulert av Inkassoforskriften.

– Dersom kunden ikke responderer, oversendes saken til inkassobyrå for purreservice på dag 45, understreker Rasmussen.

Over 5000 på få måneder

Når saken har kommet til et inkassoselskap blir det ikke billig.

I løpet av 113 dager, fra banken starter sin purring til inkassoselskapet er ferdig med sin prosess, kan regningen vokse til over det dobbelte.

Sluttsummen blir 5.197,5 kroner dersom den sendes til forliksrådet, eller 5.928,50 kroner dersom saken sendes til namsmann.

- I aldersgruppen 18 til 25 år var snittbeløpet per inkassosak om lag 104.000 kroner i tredje kvartal i år, legger Falcke til.

Hva som skjer dersom en person ikke betaler selv etter en prosess, er avhengig av hva kunden ønsker.

– Lindorff handler på vegne av kundene, innenfor reglene, understreker Falcke.

Inkassoselskapet kan fortsette innkreving inntil kravet foreldes.

– Det er foreldelse av krav etter ti år ved dom, uten dom er det tre år, opplyser hun.

Satsene som legges på under prosessen er bestemt i Inkassoloven.

(Artikkelen fortsetter nedenfor grafikken.)

Gebyr kredittkort alternativ 1, sak sendes til forliksrådet:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Gebyr kredittkort alternativ 2, sak sendes til namsmannen:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kredittkortreservering

Elisabeth Realfsen

Du kan reservere deg mot å kunne få kreditt ved å kontakte kredittopplysningsbyråene i markedet, sier Elisabeth Realfsen fra Finansportalen.

Foto: Ida von Hanno Bast / Finansportalen

– Hvis du ikke vil motta tilbud om kreditt, kan du reservere deg mot telefonsalg og uadressert reklame i Brønnøysundregistrenes reservasjonsregisteret, sier Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder av Finansportalen til NRK.no.

Du vil fortsatt kunne oppleve å bli tilbudt kreditt av leverandører som du har et aktivt kundeforhold til.

– I tillegg kan du eller oppnevnt verge frivillig sperre deg mot å kunne få kreditt ved å kontakte kredittopplysningsbyråene i markedet, legger hun til.

Frivillig sperring mot kreditt er også noe du bør gjøre om blir utsatt for identitetstyveri eller mister eller blir frastjålet bank- eller kredittkort.

– Ved tap av kort må du også kontakte kortutsteder for å sperre kortet for misbruk, presiserer Realfsen.

Her finner du Datatilsynets oversikt over virksomheter med konsesjon for kredittvurdering.

Klipper kortet

Kredittkort er ikke for alle. Har du kommet galt ut med bruken av kredittkort, bør du klippe kortet i to, kvitte deg med kortgjelden så fort du kan, og bare bruke bankkort, anbefaler Elisabeth Realfsen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)