Derfor bør du legge deg litt ut i veien når du sykler

Mange gjør den feilen at de legger seg helt ut i kanten når de sykler, men det er ikke særlig lurt. Her er reglene både syklister og bilister bør kunne.

Syklist

Tenk på din egen sikkerhet når du er ute og sykler. Da bør du legge deg litt ut i veien, så du ikke risikerer å bli skvist ut i grøfta.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Når både syklister og bilister skal dele samme vei, kan det blir trøbbel. Da er det godt å vite hvilke regler som gjelder.

– Det er lov å sykle to i bredden. Syklister kan gjerne sykle to i bredden hvis det er plass til det, men det er viktig å ta hensyn til bilistene og legge seg bak hverandre hvis det er nødvendig, sier generalsekretær i Syklistenes Landsforening, Morgan Andersson.

Ikke press deg frem

Saker om konflikter mellom bilister og syklister kommer opp hver vår når flere syklister kommer ut på veiene.

– Slike konflikter fremstår nok likevel som større enn de er. De fleste trafikanter er faktisk flinke til å ta hensyn til hverandre, sier han.

Og legger til:

– Det er viktig at alle trafikanter, uansett om du er bilist eller syklist, følger trafikkreglene, understreker han. Den viktigste regelen å følge i trafikken er den såkalte aktsomhetsparagrafen.

Den sier at enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom. Så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade, og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Syklister

Syklister som sykler mange i bredden er fullt lovlig, men man må ta hensyn til hverandre, oppfordrer ekspertene.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Andersson råder syklister til å være litt tilbakeholdne.

– Ved å ha en defensiv kjørestil vil du få marginene på din side og det blir både tryggere og enklere for medtrafikantene å forholde seg til deg.

Det er også viktig å være synlig.

– Det er viktig å gi tegn slik at andre ser hvor du skal. Husk lys foran og bak i mørket. Om mulig bør syklister unngå å havne i blindsoner.

– Kan fort bli farlig

Det viktigste rådet Morten Fransrud i NAF vil gi til bilister, er å holde god sideavstand. Tall fra Trygg Trafikk viser at hele 70 prosent har opplevd å bli skviset ut av veien når de har blitt forbikjørt mens de har syklet.

– Mange er ikke gode nok til å holde avstand til syklistene. Man bør ha minst 1,5 meter sideavstand til sykkelen ved forbikjøring ellers kan det fort bli farlig.

Syklister på byfergen

Norske veier er både for bilister og syklister. Da kan de oppstå konflikter.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Hans råd til syklister er at man ikke sykler for nær veikanten.

– De fleste blir skadd på sykkel i singelulykker som utforkjøring. Det er viktig at du har både handlingsrom og vinglingsrom. Du bør ha litt å gå på for din egen sikkerhets skyld.

Mange irriterer seg også over syklister som ikke sykler på sykkelvei, men i veibanen.

– De som blir sinte i slike situasjoner er opptatt av sin egen fremkommelighet. Det skaper konflikter. De glemmer at veinettet er til for alle trafikanter.

.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.