Hopp til innhold

Slik redder du hagen etter sommerferien

Det er ingen grunn til å fortvile hvis hagen skranter etter å ha stått alene i ferien. Du kan fortsatt forlenge hagesesongen.

Gressklipping

Hvis gresset er blitt høyt i ferien, bør du ikke klippe for mye av gangen.

Foto: ColourBox

Overgrodde gressplener er et velkjent syn for mange som kommer hjem til hus og hage etter en lang ferie. Hvis plenen har fått stelle seg selv gjennom flere sommeruker, venter en stor utfordring for gressklipperen.

- Men mange gjør den feilen å klippe for mye når plenen er ekstra høy. Det kan være dumt både for klipperen og plenen. Klipp heller kortere med noen dagers mellomrom, lyder rådet fra Marianne Utengen i Hageselskapet.

Høyt gress gjør at solstrålene ikke kommer til nederst mot bakken. Dermed kan de laveste delene av gresset få en uønsket gul farge.

- For at ikke plenen skal miste den friske grønnfargen, er det bedre å stille inn klipperen på ett av de høyeste hakkene. Kutt bare det øverste av stråene.

Høyt gress

Høyt plengress gir spesielle utfordringer når det skal klippes.

Foto: Marianne Utengen

- Etter et par dager klipper man på nytt. Da kommer plenen i form igjen etter ferien, sier Utengen. Hun er gartner og redaksjonsmedarbeider i Norsk Hagetidend.

Gresset bøyer seg

Etter den første runden med gressklipper på en ekstra høy plen, kan det også være smart å rake gresset før man klipper på nytt.

- Høyt gress har en tendens til å legge seg litt ned. Går du over med en rake før du klipper andre gang, blir resultatet jevnere og penere, lyder gartnerens råd.

Husk også at avklippet er en ressurs. Rester av klippet gress bør fjernes hvis det ligger igjen som klumper på plenen. Men litt dryss er bare god næring.

- Legg gjerne avklipp i komposten. Eller spre det rundt i blomsterbed og under busker og trær. Avklippet er verdifull gjødsel og ypperlig mat for meitemarken, sier Marianne Utengen.

LES OGSÅ:

Sommerblomster på tilbud

Sommerblomstene ser ofte litt tufsete ut hvis de har stått i vær og vind uten tilsyn i lang tid. Enten av mangel på vann, eller fordi vanningshjelperen har glemt å knipe vekk avblomstrede blomster.

- Enkeltplanter som har begynt å sture, kan med fordel skiftes ut med nye. Det er fortsatt mange fine sommerblomster i handelen, ofte til en hyggeligere pris enn tidligere på året, forteller Utengen.

- Tilbudet på stauder, busker, hekkplanter og trær er også veldig godt akkurat nå. Planter du nye stauder i hagen, rekker de å sette seg slik at de overvintrer godt. Sesongen vi går inn i, er i det hele tatt en fin tid for planting. Nedbør utover høsten gjør at vanning ikke bør være den største bekymringen, sier Utengen.

Hos plantesentrene og gartneriene kan du i ukene framover gjøre gode kjøp til en hyggelig pris. - Mange butikker vil kvitte seg med plantene, på grunn av begrenset lagerplass. Noen av dem slår av nesten halve prisen.

- Men husk å kjøpe planter som ser friske og fine ut. Seriøse utsalgssteder steller vekstene gjennom hele sesongen. Det du kjøper nå bør være gjødslet og fritt for ugress. Se opp for rasket som dessverre finnes innimellom, advarer gartneren.

Kornblomstfrø

Blomsterfrø som høstes nå skal sås neste vår. Disse frøene er fra kornblomst.

Foto: Tommy Tønsberg

LES OGSÅ:

- Plukk frøene

Frøene har nå dukket opp på de fleste av hagens blomster. Både stauder og ettårige sommerblomster er i ferd med frø seg.

- Vil du dyrke fram nye blomster fra egen hage til neste år, er tiden kommet for å høste frøene. Når frøstanden blir mørkere, litt brunlig eller nesten svart, kan du klemme ut frøene og ta vare på dem.

- Tørk dem på kjøkkenpapir på kjøkkenbenken en ukes tid, og putt deretter frøene i kaffeposer som du merker med plantens navn.

- Legg posene i en boks som du oppbevarer i kjøleskapet eller i en kald, mørk kjeller over vinteren, sier Marianne Utengen.

- Frø fra sommerblomster sår du til våren. Men staudefrø kan du så i potter allerede ved juletider og la dem stå ute i kulda resten av vinteren. Så er det bare å glede seg til de nye blomstene dukker opp.

LES OGSÅ:

Busker hører med

Nå er også høstblomstene på vei inn hos gartneriene. - Plant dem i krukker og store potter, og sett dem ut i hagen. Det er fortsatt sommer, men allerede nå kan man få stor glede av høstens vakre vekster, sier Marianne Utengen.

Fagerbusk

Fagerbusk

Foto: Marianne Utengen

Hun slår også et slag for busker i hagen. - Med de riktige buskene på de riktige stedene, kan man få en frodig og fargerik hage når blomstene ikke skal spille hovedrollen, forteller hun.

Utengen mener folk flest tenker litt for tradisjonelt i valget av busk og hekk.

- Det finnes mange vakre busker for lettstelte hager. I stedet for den velkjente buskmuren, kan svartsurbær være et spennende alternativ. Den tar seg godt ut, får veldig fine høstfarger og gir i tillegg spiselige bær med masse antioksidanter. Sure er de, men godt egnet til saft og gelé.

- Fagerbusk er en annen av mine favoritter, forteller Utengen. - Får de vokse fritt, blir det høye og grasiøse planter med et dryss av små, rosa blomster tidlig i sesongen.

LES OGSÅ:

Lettstelte busker

- Og det er ikke uten grunn at Veivesenet ofte planter flikkranstopp, en fintdekkende busk som ser bra ut hele sesongen og som tåler mye snø. Ingen av disse buskene krever mye stell.

Høstblomster

Høstblomster tar seg fint ut allerede. Dette er en kombinasjon av torvmyrt, høstkrysantemum, alunrot, alpefiol, røsslyng, grønn sypress og Calocephalus.

Foto: Tommy Tønsberg

- Blærespirea er også et spennende valg. Den skiller seg godt ut fra andre busker, og finnes i flere farger, blant annet lime eller mørk rød med lys rosa blomster. Denne er fin både alene eller som hekk, forteller gartneren.

Sensommer betyr også høstetid. Har du gulrøtter, tomater, rødbeter og andre grønnsaker i hagen, må du snart starte innhøstingen.

Lite varme og mye nedbør i deler av landet har ikke vært noe stort problem for rotfruktene. Men mye tyder på tomater utenfor drivhus ikke har hatt sin beste sommer i år.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)