Ramadan begynner

Ramadan handler om faste. Men det handler også hva slags mat man spiser, og det skal være halal-kjøtt, men ikke svinekjøtt, understreker Sandnes-jenta Sahr Hussain Chaudry.

Ramadan starter
Foto: Illustrasjon

Det er typisk for nordmenn å trekke seg tilbake i sine trygge hjem. Det er derfor en utfordring når jeg nå er klar for en annerledes festival. Og denne utfordringen får jeg ta, sier Sahr Hussain Chaudry. Hun bor sammen med familien sin i en bydel i Sandnes i Rogaland.

Det er en muslimsk familie som nå skal feire Ramadan. Dermed står døra åpen for andre som ønsker å komme inn for å feire Ramadan sammen med dem.

Ramadan handler om faste. Men det handler også hva slags mat man spiser, og det skal være halal-kjøtt, men ikke svinekjøtt, understreker hun. Dyrene skal være slaktet på en spesiell måte.

Reglene er slik at hvis en muslim ikke får fastet under Ramadan, må han eller hun ta igjen det forsømte i løpet av resten av året. Man kan lett føle seg litt svimmel når man faster. Men når sola er gått ned, kan festen begynne, og da er det lov til å spise. Ramadan starter i 1. september i år.

Familien ønsker å være en del av det norske samfunnet og vil gjerne fortelle til andre hvordan de praktiserer sine skikker. Verden er blitt "en liten landsby", og det er viktig at menneskene blir kjent med hverandre.

Hør om ramadanfestival. Ved Zofia Paszkiewicz.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.