Rabarbra vokser fort. Det er smart å bruke av den hele tiden slik at det stadig kommer ny frisk rabarbra. Det beste er å vri / dra stilkene av planten. Blomsterstenglene bør kuttes av tidlig, for at planten ikke skal bruke for mye av næringen på å blomstre.
Det sies om Rabarbra at den ikke skal benyttes etter St. Hans, men det er en sannhet med modifikasjoner. Jo eldre stilkene blir, desto mer syre inneholder de. Det er derfor det mange steder står at det ikke er anbefalt å bruke av planten etter midtsommer. Hvis du derimot høster av planten før St. Hans, vil de nye stilkene som kommer inneholde mindre syre. De nye stilkene kan høstes utover sommeren.
Slik lager du rabarbrapai
Denne paien er så god sammen med jordbær og vaniljeis, at det er vanskelig å finne ord som beskriver smaksopplevelsen. Den er også veldig enkel og rask å lage. Oppskriften er til seks personer.
700-800 g ferdig renset rabarbra
1 dl rårørsukker
3 ss hvetemel
Stilkene deles i to på langs, og kuttes i biter. Ingrediensene over blandes godt, og legges i smurt ildfast form.
Smuldredeig
2 dl hvetemel
1 dl rårørsukker
1 ts kanel
125 g usaltet smør (det går like bra med f.eks bremykt)
1 dl hakkede valnøtter
Bland alt det tørre, og smuldre inn smøret med fingrene. Fordel deigen over rabarbraen, og stek den på midterste rille i ovnen. Den bør stå ca. 40 minutter på 200 grader. La formen stå i ovnen til det bobler langs kantene, og paideigen er sprø og gyllen.
Les:
(Oppskriften er basert på Gøril Wiker's bok: Lyst på livet!)