Fristende rabarbrapai

Når våren kommer er det mange som kribler i fingrene etter å kunne gå ut i hagen og hente grønnsaker, frukt og bær til matlagingen. Rabarbra er den første grønnsaken som dukker opp, og som kan brukes til å trylle fram deilige sommerretter. Du skal nå få oppskriften på en nydelig rabarbrapai.

Rabarbrapai

Denne paien er så god sammen med jordbær og vaniljeis, at det er vanskelig å finne ord.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Rabarbra vokser fort. Det er smart å bruke av den hele tiden slik at det stadig kommer ny frisk rabarbra. Det beste er å vri / dra stilkene av planten. Blomsterstenglene bør kuttes av tidlig, for at planten ikke skal bruke for mye av næringen på å blomstre.

Rabarbra

Når du høster rabarbra er det best å vri/dra løs stilkene.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Det sies om Rabarbra at den ikke skal benyttes etter St. Hans, men det er en sannhet med modifikasjoner. Jo eldre stilkene blir, desto mer syre inneholder de. Det er derfor det mange steder står at det ikke er anbefalt å bruke av planten etter midtsommer. Hvis du derimot høster av planten før St. Hans, vil de nye stilkene som kommer inneholde mindre syre. De nye stilkene kan høstes utover sommeren.

Slik lager du rabarbrapai

Denne paien er så god sammen med jordbær og vaniljeis, at det er vanskelig å finne ord som beskriver smaksopplevelsen. Den er også veldig enkel og rask å lage. Oppskriften er til seks personer.

Rabarbra kuttet i biter

Rabarbra kuttet i biter er kjekt å ha i fryseren.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

700-800 g ferdig renset rabarbra
1 dl rårørsukker
3 ss hvetemel

Stilkene deles i to på langs, og kuttes i biter. Ingrediensene over blandes godt, og legges i smurt ildfast form.

Smuldredeig

2 dl hvetemel
1 dl rårørsukker
1 ts kanel
125 g usaltet smør (det går like bra med f.eks bremykt)
1 dl hakkede valnøtter

Bland alt det tørre, og smuldre inn smøret med fingrene. Fordel deigen over rabarbraen, og stek den på midterste rille i ovnen. Den bør stå ca. 40 minutter på 200 grader. La formen stå i ovnen til det bobler langs kantene, og paideigen er sprø og gyllen.

Rabarbrapai

Paien smaker mye bedre enn den ser ut!

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Les: Derfor bør du spise rabarbra

(Oppskriften er basert på Gøril Wiker's bok: Lyst på livet!)

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)