NRK Meny
Normal

Rabarbraen skal plukkes nå

Ung rabarbra er den beste. Nå er tiden kommet for å høste stilkene.

Rabarbra

Det er nå rabarbraen er på sitt mest fristende.

Foto: ScanStock

- Det er feil å tro at rabarbraen smaker best jo større den blir. Ferske små stilker som plukkes tidlig på sommeren er de mest smakfulle, forteller redaktør Tommy Tønsberg i Hageselskapets medlemsblad Norsk Hagetidend.

- Etter St.Hans blir planten stadig mer trevlete når den bygger opp næring til neste sesong. Så plukk den nå, og bruk til supper, saft eller syltetøy. Eller kutt rabarbraen i biter og putt i fryseren, sier han.

Rabarbra

Stor rabarbra på sensommeren er ikke den beste.

Foto: ScanStock

Har du mye rabarbra, har det ingen bråhast å bearbeide den. Noen dager innpakket i plast i kjøleskapet går helt bra.

- Men ikke sats på langtidsoppbevaring av ferske stilker. Selv bruker jeg mye rabarbra i hjemmelaget saft og syltetøy.

- Smuldrepai med rabarbra er også en av mine favoritter, sier Tønsberg, som er selvforsynt med rabarbra og vel så det.

SE FRISTENDE OPPSKRIFTER PÅ RABARBRA:

- Ikke spis bladene!

Han minner om at det kun er stilkene som kan spises. Bladene bør man holde seg unna. De er ikke bare smakløse sammenliknet med de syrlige stilkene, men også giftige i større mengder.

- Etterhvert som bladene eldes utover i sesongen, får rabarbra et høyere innhold av oksalsyre, som vi ikke bør få i oss mye av. Det er en annen grunn til plukke dem nå, sier Tommy Tønsberg.

Rabarbra

Med rabarbra kan du enkelt lage fristende desserter, supper, grøt, saft og syltetøy.

Foto: ColourBox

- Hvis hagen din har så mye rabarbra at alt ikke kommer til å bli brukt, bør du la resten bli stående i stedet for å plukke alle plantene. Da beskytter bladene mot frost når kulda kommer, og så kan du heller fjerne restene når snøen forsvinner neste år.

- Har du gode tips til dem som ikke har rabarbra, men som ønsker å plante noen i hagen?

- Det viktigste er da å la dem stå urørt ett år eller to før du begynner å plukke. På den måten får plantene bygget opp en stor rotmasse som gir rabarbraen gode vekstvilkår.

Tommy Tønsberg anbefaler at man tilsetter ekstra næringsrik jord, for eksempel fra kompost, når man planter.

- Rabarbra er ikke veldig næringskrevende, men gi den gjerne litt gjødsel samtidig som du gjødsler andre grønnsaker, lyder rådet hans.

LES OGSÅ:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.