Q-tips skader øret

Du er kanskje blant de som stapper Q-tips langt inn i øret som den største selvfølge. Ikke bare er dette feil bruk av den lille bomullspinnen – det kan faktisk skade øret ditt.

Q-tips i øret

Q-tips skal ikke brukes i øregangen.

Foto: Colourbox.com

På pakken står følgende advarsel: «For barnestell, daglig hygiene, skjønnhetspleie m.m. Stikk aldri noe i øregangen. Bomullspinner bør kun brukes til rensing av de små hudfolder i det ytre øret. Sørg for å holde barnets hode i ro».

Men legesentrene får jevnlig inn pasienter med q-tips-skader; bare ved Volvat medisinske senter i Oslo behandles rundt fem mennesker årlig.

Les også: - Ikke fjern ørevoks

Snubler med Q-tips i øret

Noen skumpes borti av andre mens de står med bomullspinnen allerede altfor langt inne i øret. Andre ramler mens de ivrig fjerner ørevoks så q-tips’en stikkes helt inn til trommehinnen (og i verste fall gjennom og forbi).

En del påfører seg også betennelse ved overdreven fjerning av ørevoks i øregangen.

- Vi får inn folk både med skader på trommehinnen, noe som kan påvirke hørselen, og folk som har fått betennelse i øret fordi de har fjernet et lag med ørevoks som egentlig skal være der nettopp for å beskytte mot infeksjoner, sier øre-nese-hals-spesialist Kristoffer Karpowicz ved Volvat til NRK.no.

Les også: Ørevoks kan være årsak til svimmelhet

Øret renser seg selv

- Bruk av Q-tips er populært og overdrevet, særlig i vestlige land. Men det er overflødig; øreganger vasker seg selv, sier spesialisten.

Ørevoksen har en funksjon, nemlig å holde støv og rusk unna. Kristoffer Karpowicz oppfordrer derfor til å oppsøke lege eller ty til øredråper dersom man har noe i øregangen som ikke skal være der.

- I verste fall må man i neste omgang operere fordi man ødelegger trommehinnen, og denne ikke heles av seg selv, sier han.

- Ingenting mindre enn en albue skal inn i øregangen, råder han.

Les også: Vi foretrekker det høyre øret

Mark i øret

Q-tips er for øvrig ikke det eneste folk stikker inn i ørene sine for dermed å ende opp på legevakten;

- Jeg har fått inn folk med alt fra tampong i øret for å hindre væske i å renne ut hvis de har en eller annen betennelse - til hvitløk for å dempe betennelsen.

- Og barn stikker naturligvis all verdens inn i ørene sine.

- En gang fant jeg larver i et øre, men de var det et insekt og ikke en person som hadde lagt der. Sånt hører heldigvis til sjeldenhetene, sier Kristoffer Karpowicz.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)