Q-tips skader øret

Du er kanskje blant de som stapper Q-tips langt inn i øret som den største selvfølge. Ikke bare er dette feil bruk av den lille bomullspinnen – det kan faktisk skade øret ditt.

Q-tips i øret

Q-tips skal ikke brukes i øregangen.

Foto: Colourbox.com

På pakken står følgende advarsel: «For barnestell, daglig hygiene, skjønnhetspleie m.m. Stikk aldri noe i øregangen. Bomullspinner bør kun brukes til rensing av de små hudfolder i det ytre øret. Sørg for å holde barnets hode i ro».

Men legesentrene får jevnlig inn pasienter med q-tips-skader; bare ved Volvat medisinske senter i Oslo behandles rundt fem mennesker årlig.

Les også: - Ikke fjern ørevoks

Snubler med Q-tips i øret

Noen skumpes borti av andre mens de står med bomullspinnen allerede altfor langt inne i øret. Andre ramler mens de ivrig fjerner ørevoks så q-tips’en stikkes helt inn til trommehinnen (og i verste fall gjennom og forbi).

En del påfører seg også betennelse ved overdreven fjerning av ørevoks i øregangen.

- Vi får inn folk både med skader på trommehinnen, noe som kan påvirke hørselen, og folk som har fått betennelse i øret fordi de har fjernet et lag med ørevoks som egentlig skal være der nettopp for å beskytte mot infeksjoner, sier øre-nese-hals-spesialist Kristoffer Karpowicz ved Volvat til NRK.no.

Les også: Ørevoks kan være årsak til svimmelhet

Øret renser seg selv

- Bruk av Q-tips er populært og overdrevet, særlig i vestlige land. Men det er overflødig; øreganger vasker seg selv, sier spesialisten.

Ørevoksen har en funksjon, nemlig å holde støv og rusk unna. Kristoffer Karpowicz oppfordrer derfor til å oppsøke lege eller ty til øredråper dersom man har noe i øregangen som ikke skal være der.

- I verste fall må man i neste omgang operere fordi man ødelegger trommehinnen, og denne ikke heles av seg selv, sier han.

- Ingenting mindre enn en albue skal inn i øregangen, råder han.

Les også: Vi foretrekker det høyre øret

Mark i øret

Q-tips er for øvrig ikke det eneste folk stikker inn i ørene sine for dermed å ende opp på legevakten;

- Jeg har fått inn folk med alt fra tampong i øret for å hindre væske i å renne ut hvis de har en eller annen betennelse - til hvitløk for å dempe betennelsen.

- Og barn stikker naturligvis all verdens inn i ørene sine.

- En gang fant jeg larver i et øre, men de var det et insekt og ikke en person som hadde lagt der. Sånt hører heldigvis til sjeldenhetene, sier Kristoffer Karpowicz.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.