NRK Meny
Normal

Regjeringen får kritikk for brystkreft-støtte

Regjeringen har satt av til sammen 150 millioner til brystkreftrammede i år. Flere leger og kirurger reagerer på prioriteringen.

Brystkreft

Etter at brystkreftopererte kvinner aksjonerte foran Stortinget tidligere i år, bevilget regjeringen 100 millioner kroner ekstra for å blant annet korte ned ventetiden for nytt bryst.

Foto: NRK

«Pupp til folket!» lød det taktfast foran Stortinget 1. mars i år.

P4-programleder Lise Askvik frontet aksjonen der brystkreftopererte kvinner kledde av seg og viste brystene foran politikere og media. Kravet var å få ned ventetiden for nytt bryst etter kreftoperasjon.

Fikk 100 millioner ekstra

Kvinnene ble hørt. Regjeringen bevilget 50 millioner øremerkede kroner over revidert statsbudsjett, og har satt av nye 100 millioner i høst.

Prioriteringen har ført til reaksjoner i sykehusmiljøene:

Erling Bjordal

Erling Bjordal ved Universitetssykehuset i Tromsø er kritisk til regjeringen brystkreftprioritering.

Foto: Ole Fredrik Hauge / NRK

– Vi har andre pasientområder som har vel så uverdige ventetider og reduksjon i livskvalitet, og som burde vært prioritert og tilført friske midler, sier fagansvarlig for plastikkirurgi ved Universitetssykehuset i Tromsø, Erling Bjordal.

Han jobber daglig med brystkreftpasienter, og mener det er fint at de rammede får kortet ventetiden på nytt bryst.

Det han reagerer på er at pengene ble bevilget etter aksjonen der kvinnene viste brystene foran Stortinget.

– Det kan ikke være måten man når fram i prioriteringsdebatten i Norge. Hva skal det neste bli nå da? Den neste pasientgruppa som trenger penger – skal for eksempel de med liggesår blottlegge sine liggesår? Alle skjønner jo at det ikke går an!

På den sosiale nettjenesten Twitter har Bjordal høstet støtte av sine kolleger. Både kirurger og fagfolk har uttrykt sterke meninger om politikernes bevilgninger etter puppestuntet foran Stortinget.

twitter brystkreftdebatt

Full debatt på Twitter om regjeringens ekstra pengestøtte til brystkreftsaken.

Foto: Twitter (skjermbilde)/Colourbox (foto)/NRK (montasje)

Jonas Gahr Støre

Helseminister Jonas Gahr Støre svarer på kritikken i kveldens Puls-sending på NRK1.

Foto: Marita Høyland / NRK
Helseministeren avviser kritikken

Helseminister Jonas Gahr Støre avviser at det er slike aksjoner som skal til for å nå fram og bli prioritert.

– Jeg har respekt for det engasjementet denne pasientgruppen viste. De har hatt en alvorlig sykdom og de har hatt en vanskelig situasjon, og jeg skjønner at de har aksjonert, og det er det mange som gjør i vårt demokrati. Men det er ikke slike aksjoner alene som avgjør en slik prioritering, sier Støre til NRK.

– Kirurger og fagfolk hevder at det er andre pasientgrupper som har minst like uverdige ventetider?

– Ja, og det er en utfordring å foreta de prioriteringene, sier Støre.

Se intervjuet med helseministeren i kveldens Puls på NRK1.

– Forferdelig at det skal være slik

Lise Askvik

Radioprogramleder Lise Askvik frontet brystkreftaksjonen foran Stortinget tidligere i år.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Lise Askvik, som frontet aksjonen 1. mars, skjønner kritikken fra kirurgene.

– Det er helt forferdelig, at det skal være nødvendig med en sånn kampanje, for pasienter som tross alt har fått en dødelig diagnose og vært igjennom skrekkelige behandlinger.

Hun håper nå at bevilgningene skal gjøre livet for brystkreftrammede litt lettere.

–Jeg er bare fornøyd med at vi har fått slåss, slik at vi får unna køen og får kvinnene opp på beina igjen og at andre pasientgrupper kan bli prioritert når vi har fått den behandlingen som alle andre europeiske kvinner får.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.