Hopp til innhold

Proteiner går rett i do

Nordmenn propper seg med tonnevis av proteinpulver, fordi de tror de skal få større muskler.  Men det meste av proteinet folk spiser går rett ut igjen.

Trening, mann
Foto: ScanStockPhoto

Salget av proteinpulver har steget til værs de siste årene.

Bare hos den norske produsenten Proteinfabrikken økte de omsetningen fra to til nesten 40 millioner kroner på fem år.

LES OGSÅ: Så mye protein trenger du

Vil ha muskler

Nordmenn er opptatt av kosthold og mange vet at det er proteinene som bygger muskler. Skal man få større muskler må man trene og spise proteiner.

- Men har man et vanlig kosthold med et ballansert forhold mellom proteiner, karbohydrater og fett har man ingen behov for proteintilskudd, sier professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, Bjørn Skålhegg.

TEST DEG SELV: Hva vet du om proteiner?

Dyr urin 

Han er overrasket over det økte salget av proteinkonsentrater i form av pulver, coctail og sjokoladebars.

- Det er begrenset hvor mye protein kroppen klarer å bruke til å bygge muskler. Får man i seg for mye, omdannes det til nitrogen, som går ut med urinen, sier Skålhegg.

- Er du frisk og spiser sunt, får du nok protein gjennom kosten din. Det å tilføre ekstra protein er helt unødvendig, i beste fall blir dette dyr urin, sier professoren.

Spe på med fisk

Hvert år gjennomfører studentene ved Avdeling for Ernæring et forsøk hvor de spiser den samme maten i to uker. I tillegg til maten tar de proteintilskudd den siste av de to ukene. Når de så måler nitrogeninnholdet i urinen viser det seg at det meste av overskuddet av proteiner går rett ut igjen.

- Det meste vi trenger av proteiner får vi i oss gjennom et vanlig norsk kosthold. De som trener mye trenger litt mer proteiner enn de som ikke beveger seg, men det er ikke så mye ekstra fisk, kylling eller melkeprodukter som da skal til, forklarer Skålhegg.

- Drikk sjokolademelk

- Kostholdsundersøkelser gjennomført i Norge viser at nordmenn flest, men også de som trener mye, får i seg mer enn nok protein gjennom kosten, sier klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved Aker Sykehus Kirsti Bjerkan.

Nordmenn spiser mye kjøtt og får i seg mye melkeprodukter som er av en høyverdig proteintype. 

I stedet for å bruke spesielle sportsprodukter rett etter hard trening, kan man like gjerne drikke sjokolademelk eller spise litt kornblanding med yoghurt for å få i seg både karbohydrater og protein.

- Det er billigere enn å handle proteintilskudd, sier hun.

Praktiske sportsprodukter

Men Bjerkan vil ikke advare mot å spise proteintilskudd.

 - I noen tilfeller kan det jo være praktisk å bruke et sportsprodukt bestående av karbohydrat og protein, istedenfor en brødskive med ost eller skinke, sier hun.

- Salget taler for seg selv

En av de fire største leverandørene av proteinkonsentrater er Heijden Sport. De mener salgstallene i seg selv viser hvor bra produktene deres er.

Daglig leder i Heijden Sport, Wim van der Heijden mener proteintilskudd er nødvendig for å oppnå resultater.

- Vi har holdt på i denne bransjen i 20 år og produktene har mer eller mindre solgt seg selv. Det betyr at de som bruker det syns de har en effekt av å bruke det, sier han.

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)