Hopp til innhold

Prospektet var feil, men får ikke heve kjøpet

Tomten til Berit Hætta var åtte mål mindre enn hva som sto i prospektet. Dermed får ikke reinsdyrene plass. Må du selv måle opp tomten før du kjøper bolig?

Berit Hætta

Samiske Berit Hætta får likevel ikke plass til reinsdyrene på sin nye tomt i Hønefoss. Hun har ingen rettigheter, til tross for at tomten er 8 mål mindre enn hva som sto i prospektet.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Et noe uvanlig syn i Hønefoss: Reinsdyr, slede og samiske Berit Hætta som gjør seg klar for å frakte nysgjerrige passasjerer rundt omkring i byen. Det er dette hun har lyst til å drive med, selv om det er langt fra hjemstedet Finnmark.

Berit Hætta

Berit Hætta kan ikke flytte til den nye tomten med reinsdyrene, tomten er for liten.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven

- Men jeg trenger mer plass til dyrene og meg selv, sier Berit Hætta til NRK Forbrukerinspektørene.

For det er ikke lett å få plass til store reinsdyr i en by. Berit Hætta bor nå i en leilighet i byen, mens dyrene lever på et innleid skogsområde en god kjøretur utenfor sentrum.

- Dette stedet funker jo godt, reinsdyrene trives. Men utfordringen er at jeg kan ikke være der selv døgnet rundt. Egentlig er det trist å forlate reinsdyrene hver dag, så jeg skulle ønske jeg hadde dem rett utenfor huset, forteller Hætta.

En fotballbane var borte

Planen var at ikke Berit skulle bo i leilighet, men sammen med reinsdyrene på en stor tomt hun har kjøpt i i Numedal. En tomt til 600.000 kroner, som ifølge prospektet skulle være på 23 mål. Der skulle reinsdyrene kunne løpe fritt, og gjøre hverdagen hennes enklere.

- Her trodde jeg at jeg hadde kjøpt tomt, og her trodde jeg at reinsdyrene mine kunne være, sier reineier Berit og ser utover tomten.

Men slik ble det ikke. For deler av tomten hadde tidligere eiere solgt unna, uten å informere Hætta før hun kjøpte. 8 mål tilsvarende en fotballbane var gått til bolig og gangvei. Tomten er derfor for liten til at Berit kan bruke den til reinsdyrene, slik hun hadde tenkt.

Det var gjorde nabo og skogeier Åsmund Pålerud som gjorde Berit kjent med at det ikke var særlig stor plass til reinsdyrene på tomten likevel. For tomta var jo ikke lenger 23 mål slik som det sto i kontrakten.

- Det er nå ikke mer en halvannet mål å ha rein på her, mener nabo Åsmund Pålerud. For i følge han er det nå kun knauser og fjell igjen av tomten etter at de gode reinområdene er solgt unna.


Stolte på prospektet

Berit Hætta

Berit Hætta stolte på prospektet. Men megler Lars Martin Nilsrud i IHus Kongsberg mener at heller ikke de visste at tomten var så liten.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven

Hvorfor sjekket ikke Berit selv opp arealet før hun kjøpte tomten?

- Det står cirka 23 mål i prospektet, da tenkte jeg 22 eller 24. Det er det cirka 23 betyr for meg, i alle fall. Siden det var megler i bildet, så følte jeg at jeg kunne stole på opplysningene som sto i prospektet, forteller Berit Hætta.

IHus Kongsberg som solgte Marit tomten, mener at heller ikke de visste at tomten var så liten.

- De opplysningene som kommer frem av salgsoppgaven som vi også skriver, er de opplysningene vi har mottatt av selger. Det er fordi kommunen ikke kunne svare på hvor stor eiendommen er. Så det er beklagelig, men vi har gjort alt vi kan. Og dessverre så har saken fått den vendingen den har fått, sier daglig leder Lars Martin Nilsrud i iHus Kongsberg.

Selgeren av tomten vil ikke kommentere saken.


Kan ikke bruke tomten nå

Reinsdyr

Reinsdyrene står nå på et innleid skogsområde, for de får ikke plass på den nye tomten Berit kjøpte.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven

Berit Hættas reinsdyrdrøm var knust, og tomten ble altfor liten for dyrene. Hun insisterte derfor på å heve kjøpet.

Men under en rettsmekling i Kongsberg tingrett fikk hun beskjed om at hun vil tape en eventuell rettsak. Hun inngikk derfor forlik med selger og måtte ta over, ikke 23 mål, men nærmere 15 mål. Altså 8 mål mindre enn det hun betalte for.

- Mitt ønske hadde vært at selger hadde tatt tilbake tomten, eller at noen kommer og kjøper den sånn som den er. Jeg kan ikke flytte hit med dyrene mine, det er fakta, sier Berit.

Inntrykk viktigere enn faktisk areal

Ifølge Torgeir Øines i Forbrukerrådet er et slikt arealavvik noe man som kjøper må kunne regne med.

- I utgangspunktet bør opplysninger være riktig. Men ved store eiendommer som dette kan domstoler legge mer vekt på inntrykket kjøper har under visning. At man er fornøyd på visning kan ha mer å si på store areal enn faktisk areal, sier Øines.


Må man selv måle opp tomten når man kjøper bolig?

- Hvis areal er veldig viktig, bør man undersøke grundigere selv, eller ta et forbehold når man legger inn bud. Si til megler eller selger at arealet må være nøyaktig for at du skal kjøpe. Inntrykket er det viktigste. Sjekk derfor nøye, råder Forbrukerrådets mann.

Har man altså ingen rettigheter som kjøper i slike tilfeller?

- Er det en mangel? Hvis det er det, kan du kreve prisavslag. Heving kan du kun hvis det er veldig store avvik. Det mente ikke domstolen her, opplyser Torgeir Øines.

Hva kunne kjøper ha gjort annerledes?

- Hun burde ha undersøkt arealinformasjonen bedre, det mener domstolen også.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)