Normal

Problematisk samleie

Sex er smertefullt for henne. Han skriver til oss og spør hva de kan gjøre.

Kvinnekropp (Illustrasjonsfoto)
Foto: BananaStock

 

Spørsmål

Hei. Min samboer og jeg har i utgangspunktet et bra sexliv, men vi sliter med at hun veldig lett får «rifter» i bakre del av skjeden. Vi bruker god tid på forspillet og prøver å være forsiktige, men det er nesten alltid et problem. Følgen er at hun spenner seg og da blir det bare værre.

Vi har fått tips om å prøve å gjøre huden mer smidig ved å strekke den forsiktig ved bruk av fingrene, men det har ikke hjulpet. Vi vil gjerne ha mer sex med penetrering, men det blir lett veldig omstendlig og vi må ofte avbryte. Vi tilfredstiller hverandre på andre måter, men det blir ikke nok.

Hva kan det komme av, og har du noen tips for hva vi kan gjøre?

 

Margrete svarer

Hei. Først vil jeg si at det er fint at du tar kontakt. Det du beskriver kan høres ut som enten vestibulitt eller vaginisme. Det er litt vanskelig å vite sikkert fordi jeg ikke helt får tak i hva slags smerter hun har. Du antyder at penetrering må avbrytes, men ikke om det er fordi det kjennes trangt eller om det er sårt.

Illustrasjonsfoto
Foto: BananaStock

Ved vestibulitt kan skjeden kjennes sår ut - som et brannsår ved berøring, og det er smerter nesten hele tiden. Noen kan ha ekstra mye vondt rett etter mensen, mens andre blir såre og får vondt ved seksuell opphisselse og berøring.

Skjeden må da smøres. Noen har nytte av pyrisept salve, andre av aloe veraolje og andre igjen av xylokain for å dempe smerten noe. Dessverre er ikke forskningen på dette kommet særlig langt.

Om det er vaginisme er dette en slags krampe i musklene i skjeden som gjør at penetrering kan være smertefull og kanskje umulig. Vaginisme kan komme av og til eller være kronisk. Noen ganger ser det ut til av partiell vaginisme hos noen kvinner «slipper taket» om man har et langt forspill og hun lubrikerer (blir våt i skjeden) og er veldig kåt.

Ved begge disse lidelsene pleier vi å foreslå samleieforbud en stund. Men dere kan ha annen sex likevel. Det finnes behandlingsmåter, men først anbefaler jeg din kjæreste å gå til gynekolog for å undersøke om det kan være dette hun lider av. Spør om gynekologen kjenner til vaginisme og vestibulitt før dere får time. Dessverre er ikke alle leger eller gynekologer skolert i dette.

En spesialist i sexologisk rådgivning eller sexolog vil deretter kunne hjelpe dere videre og gi dere råd og veiledning for hvordan dere skal forholde dere til dette, slik at dere fortsatt kan nyte å ha sex sammen.

Lykke til! 

Hilsen 
Margrete Wiede Aasland
Spesialist i sexologisk rådgivning

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.