NRK Meny
Normal

Forbrukerrådet: – Det går bra å selge selv

Forbrukere som nylig har solgt boligen sin selv, anbefaler andre å gjøre det samme. Men da må du klare deg uten eierskifteforsikring.

Visningsskilt

Det er delte meninger i forhold til privat boligsalg og bruk av megler.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Torgeir Øines, underdirektør i Forbrukerrådet

Torgeir Øines, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

Boligselgere er fornøyde etter privat salg av egen bolig, viser en ny undersøkelse Forbrukerrådet har utført blant 27 boligeiere.

- Vi synes undersøkelsen viser at det går bra å selge selv, hvilket ikke er så overraskende. Setter du deg inn i oppgaven og gjør det grundig, går dette bra, sier Torgeir Øines, fagdirektør i Forbrukerrådet til NRK.no.

LES OGSÅ:

Gjør det igjen

Undersøkelsen viser også at boligeierne ville solgt privat også neste gang de skal skifte bolig.

Mange av de som valgte å selge selv, tok avgjørelsen fordi de forventet at det ville bli billigere enn om de brukte megler.

Forbrukerrådet forteller at hvor mye du kan spare på privat boligsalg vil variere fra bolig til bolig, men at et meglerhonorar ligger normalt på mellom 80.000 og 120.000 kroner.

- Du må ut med rundt 20.000 kroner for å gjøre det grundig på egenhånd, så det er avgjort penger å spare, fastslår Øines.

Samtlige boligeiere i undersøkelsen sparte utgifter til eiendomsmegler, samtidig som salgssummen samsvarte med prisforventningene.

LES OGSÅ:

Advokat må til

De nye reglene som kom i januar 2010, åpnet for at også private aktører kan annonsere boliger på Finn.no.

Dette gjorde det lettere å selge bolig privat. Det eneste Forbrukerrådet mener du ikke kan gjøre selv, er selve oppgjøret og de formelle transaksjonene.

Her bør du leie inn en profesjonell tredjepart, som for eksempel en advokat.

- Har du hjelp til oppgjøret og gjør en god jobb i forhold til å samle inn opplysninger selv, samt har en grundig tilstandsrapport utført av en takstmann, er det trygt, mener Torgeir Øines.

Han forteller videre at de fleste tvistene som oppstår etter et boligsalg, går på boligens tilstand.

- Foreligger det en god tilstandsrapport blir det ikke så mange tvister. Slike rapporter bør foreligge i alle boligsalg, mener han.

Les også: Tenkt å selge selv?

- Smal undersøkelse

Dreyer

Christian Dreyer, leder i NEF.

Foto: Karina Jørgensen

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) synes undersøkelsen er noe smal, fordi det er så få svar som er samlet inn.

- Jeg tror alle som setter seg inn i denne undersøkelsen ser at dette er en smal undersøkelse. Det er 21 boligeiere som svarer at dette gikk greit av de mellom 80 og 90 de har forsøkt å få tak i, påpeker Christian Dreyer, leder i NEF.

Forbrukerrådet mener det er lett å angripe metoden når man ikke liker resultatene. De sier at i telefonundersøkelser som denne er det vanlig med stort frafall.

- Det er flere grunner til at folk ikke svarer, for eksempel at det ikke passer eller at de ikke har tid. Det undersøkelsen imidlertid viser, er at 23 av 27 er fornøyde. Vi har ingen holdepunkter for at situasjonen er annerledes blant dem vi ikke har snakket med, svarer Forbrukerrådets fagdirektør.

Vanskeligere å få eierskifteforsikring

Dreyer fra NEF peker også på at selv om mange får til å selge boligen privat uten problemer, bør de i tillegg være klar over at de har et ansvar også de neste fem årene.

- Alle som tar en beslutning om å selge bolig selv vil nok ha en positiv opplevelse i det øyeblikket de har gjennomført salget, men ansvaret du har påtatt deg tar ikke slutt før om fem år, forklarer han.

Mange kjøper en eierskifteforsikring når de skal selge bolig, men den muligheten har du ikke når du selger privat.

- Uten en kontraktinngåelse med en megler, kan du ikke tegne eierskifteforsikring. Ansvaret har du uansett, men eierskifteforsikring får du bare hvis du bruker en megler. Selskapene mener det er for stor risiko å tilby en slik forsikring til de som velger å selge selv, understreker Dreyer.

Øines fra Forbrukerrådet mener det er mulig å tegne eierskifteforsikring selv om megler ikke gjør salgsjobben.

- Eierskifteselskapene kan ikke uten saklig grunn nekte noen å tegne en forsikring som de ellers tilbyr i markedet, sier han.

Av nettsidene til forsikringsselskapet Protector fremgår det at du både kan og ikke kan tegne eierskifteforsikring som privatperson.

- Så lenge det er et oppgjørsoppdrag hos advokat eller en megler kan du tegne eierskifteforsikring hos oss. Men uten en profesjonell part kan du ikke det. Vi formidler bare gjennom megler fordi vi mener det er riktig å bruke megler, forklarer Merete Bernau, direktør for skadeoppgjør ved eierskifte i Protector.

De opplever at omtrent halvparten av kravene kommer det første året etter boligsalget.

Øines mener også at man ikke vil ha behov for eierskifteforsikring om man er trygg på boligen, innhenter en god tilstandsrapport og ellers opplyser om det man vet.

- Da er sannsynligheten for ansvar så liten at det neppe er verd prisen å forsikre ansvaret. Dette er jo noe kjøperne bør tenke på når de vurderer boliger hvor selger ser seg nødt til å tegne eierskifteforsikring, avslutter han.


Les også: Bruker du nok tid på visning?

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.