NRK Meny
Normal

Prissjokk på parkeringsklager

Offentlige parkeringsbøter er de dyreste å klage på. Du kan risikere å måtte betale over 5000 kroner for å klage dersom du er uenig med parkeringsvakten.

Parkeringsbot
Foto: Johansen, Erik, Erik Johansen / Scanpix

Å få parkeringsbot er surt, men som oftest fortjent. En gang imellom er det imidlertid parkeringsvakten, ikke bilisten, som har gjort feil.

Men hvilke muligheter du har for å klage, kommer helt an på hvem som har gitt deg boten.

Det paradoksale er at det er de offentlige parkeringsbøtene det er dyrest å klage på!

Ser deg i retten

Frode Meinich

Frode Meinich risikerer å måtte betale over 5000 kroner for å klage på boten Trafikketaten i Oslo.

Foto: NRK

Frode Meinich er en av dem som har opplevd å få en offentlig parkeringsbot han var uenig i. Han klagde til Trafikketaten i Oslo kommune, men fikk avslag.

– Jeg fikk beskjed om at jeg måtte ta saken til Tingretten dersom jeg ville klage videre. Det synes jeg er helt urimelig når det gjelder en bot på 300 kroner!

Prissjokk

For å klage inn en offentlig parkeringsbot til Tingretten, må du ta ut en stevning. Nylig ble det bestemt at Tingretten skal ha 3010 kroner for å behandle en slik stevning. På toppen av dette kommer saksomkostninger, som ved denne typen saker kan komme opp i 2500 kroner.

Taper du saken blir du sittende med hele regningen. Du risikerer altså å måtte betale 5510 kroner for klagebehandlingen, i tillegg til boten på 300 kroner! Det er nesten 20 ganger så mye som den opprinnelige boten.

Offentlig dyrest

Å klage på en bot fra et privat selskap er i dag gratis dersom selkapet er medlem av Parkeringsklagenemda. Er det ikke medlem, går saken til forliksrådet og koster taperen 860 kroner.

– Mange gir opp

I to år har Samferdselsdepartementet hatt et forslag til felles regelverk liggende, uten at noe har skjedd. Inntil departementet tar tak i problemet, må du som forbruker forholde deg til ulike regler avhengig av hvem som eier parkeringsplassen du står på.

Meinich gav opp sin klage, og tror mange andre har gjort det samme.

– Når du risikerer å måtte betale så mye mer enn den opprinnelige boten, er det mange som ikke tar sjansen. Det er et håpløst system og urimelig at det er de offentlige selskapene som er verst, sier han.

Slik klager du

Har du fått en parkeringsbot du er uenig i? Her finner du en klageveileder

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.