Hopp til innhold

Prises for beste lyd og bilde

Europeiske journalister har i dag kåret årets beste produkter innen lyd og bilde. Sjekk her hvilke telefoner, kameraer og tv’er som er de ledende akkurat nå.

EISA-prisvinnere fra Sony og Samsund

Tre prisvinnere fra Sony og Samsung.

Den årlige utdelingen av EISA-prisene er ettertraktet blant produsenter av forbrukerelektronikk. Prisvinnerne vil ganske sikkert bruke årets anerkjennelser i sin markedsføring utover høsten.

Prisene fra EISA (European Imaging and Sound Association) går til produkter som etter juryens mening gir mest for pengene, med avansert teknologi og populære valgmuligheter som det aller viktigste. Design og ergonomi teller også med i kåringen.

Prisene deles ut i kategoriene tv/video, foto, lyd/hjemmekino, mobilt utstyr og bilmedia. Dessuten kåres de mest miljøvennlige produktene.

Flere av vinnerne er helt nye produkter, og noen av dem er ennå ikke tilgjengelige på det norske markedet. Her er noen av de mest interessante i år, med juryens begrunnelser:

Årets mobiltelefon: Samsung Galaxy S II

Samsung Galaxy S II

Samsung Galaxy S II

Foto: Lyd & Bilde

Denne telefonen fremheves spesielt på grunn av brukshastigheten og den spektakulære 4,3 tommer store skjermen.

Her kan man gjøre det aller mest, enten det gjelder surfing på nettet, spill, video-opptak i full HD, avspilling av en rekke medietyper eller det å ta bilder i dempet belysning med innebygget blits og en sensor på åtte megapiksler.

Telefonen er ultratynn (8,49 mm). Den bruker operativsystemet Android 2.3 og det svært brukervennlige grensesnittet Touch Wiz UX. Alt i alt et spennende og meget godt produkt.

Årets kamera: Canon EOS 600D

Canon EOS 600D

Canon EOS 600D

Foto: Canon

Gir ifølge juryen gir dette kameraet mye for pengene, med sine svært gode spesifikasjoner og mange brukerkontrollerbare funksjoner.

Fremragende oppløsning og lavt støynivå selv ved høye ISO-verdier gjør dette til et ekstra attraktivt kamera for amatørfotografer.

EISA peker også på at kameraet blant annet har full HD video, et kraftigere og mer komfortabelt grep, trådløs blitzstyring og en fleksibel LCD-skjerm som gjør det enklere å oppnå høy bildekvalitet.

Årets kompaktkamera: Sony Cyber-shot DSC-HX9V

Sony Cyber-shot DSC-HX9V

Sony Cyber-shot DSC-HX9V

Foto: Sony

Et kapabelt 16,2-megapiksel kompaktkamera med en 16x zoom (som tilsvarer 24-384 mm). Det tar opp 1080/50p full HD video, og har innebygd GPS og kompassfunksjon.

Ifølge juryen er dette et virkelig funksjonsrikt kamera med serieopptak på 10 bilder/sekund, en mengde manuelle kontroller, 3D sveipepanorama-modus og effektiv optisk bildestabilisering.

Årets kompakte reisekamera: Casio Exilim EX-ZR100

Casio Exilim EX-ZR100

Casio Exilim EX-ZR100

Casios lille superzoom går lett i de fleste lommer. Juryen mener kameraet er et ideelt reisefølge, med en sterk samling egenskaper.

Det mest spesielle ved denne modellen er høyhastighetsmodusen. EX-ZR100 kan knipse opp til 40 bilder i sekundet med en oppløsning på 10 megapiksler, og ta opp videofilm med inntil 1000 bilder i sekundet som kan spilles av i langsom kino.

Årets nettbrett: Acer Iconia TAB A500

Acer Iconia A500

Acer Iconia A500

Foto: Lyd & Bilde

Med en 10,1-tommers (26.6 cm) bakgrunnsbelyst LED-skjerm og Android 3.0 Honeycomb operativsystem har denne alle fordelene man kan få med et Android-basert nettbrett.

Gode tilkoblingsmuligheter gir rask tilgang, og videokvaliteten er bra. Brettet har både et bakovervendt 5 megapiksel kamera med autofokus og blits, samt et framovervendt kamera med 2 megapiksler.

A500 har en mengde forhåndsinstallerte programmer inkludert, blant annet Clear.Fi media app som håndterer bilder, musikk og videoer.

Årets "mest for pengene"-tv: Samsung UE40D6500

Samsung UE40D6500

Samsung UE40D6500

Foto: Samsung

Dette er ifølge juryen den flatskjermen som best kombinerer kvalitet og design med det den kaller en oppsiktsvekkende lav pris.

Tv-en har kant-LED og 3D, og er forberedt på trådløst nettverk.

Smart-tv-funksjonen gir tilgang til en helt ny verden av underholdning fra internett og brukervennlige applikasjoner som Skype og sosiale medier.

Å kunne styre alle funksjoner med Apple- og Android-produkter er dessuten både bekvemt og ikke minst kult. Bildet er meget godt i både 2D og 3D.

Årets LCD-tv: Sony Bravia KDL-55HX920

Sony BRAVIA KDL-55HX920

Sony BRAVIA KDL-55HX920

Foto: Sony

EISA kaller dette et vakkert møbel som ser fantastisk ut selv når tv'en er avslått. Man får lett en perfekt vertikal betraktningsvinkel ved å vinkle tv-en.

Sortnivået er så dypt det kan bli uten å miste små detaljer i de mørke områdene, noe som er viktig for å kunne nyte den komplette gråskalaen i mørke tv-scener.

Sammen med meget gode fabrikkinnstillinger gir dette gir flotte bilder rett ut av boksen. Man får 3D med på kjøpet.

LES OGSÅ: Test av trådløse hodetelefoner

Årets plasma-tv: Panasonic VIERA TX-P50VT30

En plasmamodell i toppklassen, utrustet med en mengde forskjellige finesser som til sammen gir en bildekvalitet som både i 2D og 3D er helt i referanseklassen.

Skjermen gir et dypt sortnivå og realistiske farger, og raske bevegelser blir både glatte og skarpe på en gang. Nettverkstjenesten Viera Connect tilbyr et omfattende utvalg av de siste webbaserte tjenestene.

En innebygget subwoofer gir dessuten en rik og overbevisende lydopplevelse. Digitale sendinger kan tas opp på SD-kort, harddisk eller flashminne.

Årets høyttaler: JBL Studio 190

JBL Studio 190

JBL Studio 190

Foto: JBL

JBLs nye design sørger for at de gulvstående Studio 190 skiller seg ut fra mengden.

Denne tre-veishøyttaleren, som inkluderer et par 165 mm basselementer, spiller kraftfullt, dynamisk og detaljert, med meget gode resultater på alle typer musikk og filmlyd.

Det viktigste er likevel at høyttalerne er enkle å drive og en ideell partner for mange av budsjettklassens forsterkere og hjemmekinoreceivere.

Årets grønne produkter

Mest miljøvennlige tv: Philips 46PFL6806

Denne flatskjermen har et strømforbuk på bare 56 watt i standardmodus, og er dermed best i klassen. Kjemiske analyser hos verdens største gjenvinningsfirma for elektronikk (SIMS Recycling Solutions) har vist at denne tv'en belaster miljøet mindre enn andre.

Sony Ericsson Xperia Mini
Foto: Skjermdump, sonyericsson.com/

Mest miljøvennlige mobiltelefon: Sony Ericsson Xperia Mini

Strømforbruk er et hett tema blant brukere av smarttelefoner. Denne slår konkurrentene enten den brukes som telefon, musikkspiller, mobil internett-enhet eller som kamera.

Sony Ericsson Xperia Mini en klar grønn vinner i dagens mobiltelefonmarked.

Les mer om mobilenes miljøbelastning.

Andre vinnere i år:

 • Årets kameramobil: Sony Ericsson Xperia Arc
 • Årets hodetelefoner: Bowers & Wilkins P5
 • Årets allværskamera: Olympus Tough TG-810
 • Årets profesjonelle kamera: Pentax 645D
 • Årets kompakte systemkamera: Panasonic Lumix DMC-G3
 • Årets printer: Epson Stylus Photo R3000
 • Årets 3D-tv: Philips 46PFL9706
 • Årets 3D hjemmekino: LG 55LW650S + HLX56S
 • Årets blu-ray-spiller: Sony BDP-S780
 • Årets videokamera: Canon LEGRIA HF M41
 • Årets kompakte lydanlegg: Philips MCi8080 + NP3700
 • Årets media- og navigasjonssystem for bil: Kenwood DNX9280BT

EISA-juryen består av journalister fra 50 spesialmagasiner i 19 europeiske land. Bladene Fotografi og Hjemmekino er norske representanter.

Som i fjor vil prisvinnerne bli presentert på den store IFA-messen for forbrukerelektronikk, som åpner i Berlin 2. september.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)