Hopp til innhold

Prestasjonsangst i senga

Han er 25 år og tør ikke ha sex fordi han mister ereksjonen. Hva kan han gjøre?

Fortvilet mann (Illustrasjonsfoto)
Foto: Alex Bramwell

 

 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 25 år som aldri har hatt sex. Jeg har hatt en del «forhold», men alle har tatt slutt fordi jeg lider av ekstrem prestasjonsangst når det gjelder sex. Jeg vet at det ikke er noen fysisk årsak til ereksjonssvikten, men jeg er bare så utrolig redd for å ikke strekke til at jeg ikke får ereksjon.

Hver gang det skjer blir jeg bare mer deprimert og usikker. En fæl, ond sirkel. Jeg er på vei inn i et nytt forhold igjen og lurer på hva i all verden jeg skal gjøre. Føler at tiden løper fra meg.

Jeg vet man skal «slappe av og ta seg god tid...» og alt det der, men det er ikke akkurat lett når partneren har hatt sex mange ganger og forventer at det blir perfekt. Jeg tør nesten ikke forelske meg lenger når jeg vet at jeg mister dama på grunn av at jeg ikke klarer å fullføre et samleie. Hva kan jeg gjøre?

 

Margrete svarer

Mange har prestasjonsangst både første gang, andre gang og gang nummer 1000 de har sex eller skal prøve og ha sex. Det er heller ikke uvanlig å være 25 år før man ligger med noen.

Det kan være ulike grunner til at menn har ereksjonssvikt. Dersom penis ikke blir stiv når du onanerer for deg selv eller aldri blir helt stiv, kan du sjekke om alt er ok hos en lege.

Det virker som du har funnet ut at for deg har dette med prestasjonsangst å gjøre. Når du får en følelse av å skulle prestere noe, blir du redd og penis blir slapp. 

Nå som du er på vei inn i et forhold er det smart å snakke med henne om hvordan du har det i forhold til nærhet og seksualitet. Det at din partner har seksuelle erfaringer fra før kan være ok. Det er viktig at du tenker over at sex ikke er noe du skal være flink i, men noe som kan berike livet og forholdet ditt. Sex er ikke er noe som skal presteres. Sex skal nytes!

Jeg tenker at det vil være fint for deg å finne en partner som du føler deg trygg på. En som du føler deg avslappet sammen med. Det finnes mange mennesker som er både gode og trygge samtalepartnere og gode sexpartnere. Det finnes helt sikkert for deg også.

Det er vår, tillat deg å bli forelsket - helst i en dame du slapper av med, kan snakke åpent med og som du tenner på!

Lykke til!

Hilsen
Margrete Wiede Aasland
Spesialist i sexologisk veiledning