NRK Meny
Normal

Prat dere til bedre sex

Altfor mange lar partneren gå rundt og gjette på hva de liker og ikke liker.

Sengevals

Ikke helt fornøyd med sengevalsen? Snakk om det. Hvor som helst, bare ikke i senga, råder eksperter.

Foto: Patrice LAPOIRIE, Colourbox / PHOTOPQR/NICE MATIN

«Let’s talk about sex, baby, let’s talk about you and me», sang hiphop-trioen Salt-n-Pepa på nittitallet – og millioner av mennesker sang med.

Men altfor få tar praten. Faktisk er forskjellige forventninger til og mangelen på kommunikasjon om sex en vanlig årsak til problemer i samlivet, ifølge Klikk.no.

Les også: - Alle må jobbe med orgasmen

– Skru av lyset

– Mange har et litt anstrengt forhold til egen seksualitet. Det er for mange et ikke-tema, sier daglig leder ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST), Margrete Wiede Aasland, til Klikk.no.

– Men noe av det fineste og lureste man gjør er å snakke om sex med den man har det med; fortell hva som gjør deg kåt og hva du liker - hvordan du liker å bli berørt og så videre. Et godt tips er å skru av lyset hvis dere blir pinlig berørte.

Det er vel å merke ikke alle situasjoner som passer like bra.

Finn sexstillingen som passer for deg

Men ikke mens dere har sex

Daglig leder for Sex og samfunn, Siv Gamnes synes ikke sexprat under sex er noen god ide;

– Dere kan egentlig prate om sex hvor og når som helst, bare ikke i sengen. Dette er det mest intime dere gjør; dere åpner opp og slipper kontrollen – da blir det helt feil å ta opp ting. Noe kan jo oppfattes som misnøye eller kritikk, og det vil garantert drepe lysten, sier hun til Klikk.no.

– Og så er det veldig bra om man kan snakke om det litt humoristisk eller uansett med en positiv undertone: «Dette sier jeg for at vi to skal få det enda bedre!»

Les også: Overraskende ting damer tenner på

..bare hva du liker

Det betyr riktignok ikke at dere ikke bør snakke overhodet mens dere har dere.

– Si fra hva som er godt underveis, litt etter litt. Si fra når han eller hun gjør noe du liker, sier Wiede Aasland.

Hun er dessuten opptatt av den gode stemningen.

– Snakk også om hva som skaper den gode stemningen, enten det er å pynte seg og gå ut eller bare sitte tett inntil hverandre og se på TV. Det er jo stemningen som legger hele grunnlaget for at lysten i det hele tatt kommer snikende, påpeker hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.