Poteten styrker immunforsvaret, samtidig som den også har gunstig virkning på fordøyelsessystemet, antyder ny, spansk forskning.
Og det er i primært rå eller kalde poteter at helsegevinsten er størst, melder tidsskriftet Chemistry & Industry.
Friske av poteter
Forskere fra Barcelona har oppdaget at griser, som fikk store mengder poteter under oppveksten, fikk helsemessige gevinster av potet-fôret.
Grisene fikk bedre fordøyelse, pluss at andelen av hvite blodlegemer i blodet ble redusert.
Dette tyder på en forbedret allmenntilstand, siden kroppen lager hvite blodlegemer når den skal kjempe sykdommer og infeksjoner.
- Overrasket
Lena Öhman fra indremedisinsk avdeling ved universitetet i Göteborg er overrasket over funnet.
- Et kosthold med mye stivelse, som ikke brytes ned i tynntarmen, kan være verdt å prøve for pasienter som sliter med urolig mage, sier hun til forskning.no.
Stivelse kan virke bra mot kranglete mager, i tillegg til at flere spesialister mener stoffet kan redusere risikoen for tykktarmskreft.
Viktig næringskilde
Poteten er vår viktigste kilde til C-vitamin, og den har et høyt innhold av mineraler, kostfibre og stivelse.
I tillegg innholder rotgrønnsaken protein med høy biologisk verdi, og kan dekke voksnes behov for essensielle aminosyrer.
Hvert år spiser vi i gjennomsnitt 60 kg poteter hver her til lands.