NRK Meny
Normal

Spansk kjørvel i deilig suppe

Spansk kjørvel er en flerårig urt som mange har i hagen sin uten å vite hva de skal bruke den til. Du får her oppskrift på en deilig suppe med potet og Kjørvel, som i tillegg er enkel å lage.

Spansk kjørvel

Spansk kjørvel vokser villig dersom den blir plassert i halvskygge i kjølig jord.

Oppskrift på potetsuppe med mye kjørvel

  • 4 poteter
  • 1 stor løk
  • 2 hvitløkskløfter
  • 1 neve finhakket kjørvel
  • Buljong
  • Fløte

Potetene, hvitløken og løken skjæres i terninger, og kokes i litt vann. Når dette er mørt kjøres det i mikseren til en fin masse. Blir massen for tykk tilsettes mer vann.

Hell alt tilbake til kjelen og kok opp. Tilsett en stor neve frisk kjørvel, og buljong etter smak. Spesielt god er Rapunzel Vegetabilsk Buljong som du får kjøpt i helsekostbutikker. Suppen blir ekstra god hvis du runder den av med litt fløte. Oppskriften passer til to personer.

Kjørvel- og potetsuppe

Kjørvel- og potetsuppe.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Spansk kjørvel

Spansk kjørvel er en flerårig plante som tilhører persillefamilien, og som også kalles for hagemyrra. Den blir 60-120 cm høy, og trives best i skygge til halvskygge. Den liker ikke varme og tørre omgivelser, noe de fleste andre urter gjør. Både blad og frø har en kraftig smak med en antydning av lakris og anis. Den sprer seg lett, og det er derfor lurt å knipe av blomsterhodene før de frør seg. Spansk kjørvel kan erstatte vanlig kjørvel som er ettårig. (Peter McHoy og Pamela Westland: Alt om krydderurter.)

Frukter/frø på planten spansk kjørvel

Frukter/frø på planten spansk kjørvel.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Høsting

Falt suppen i smak så er det jo lurt å lagre litt kjørvel med tanke på vinteren. Kjørvel kan høstes hele sommeren igjennom. Dersom man klipper ned grove og stygge stilker kommer det stadig nye friske skudd.

Oppbevaring

Kjørvel egner seg veldig dårlig til tørking. Den virker på en måte aldri tørr nok. Det beste er å fryse den. Lag passe store porsjonsposer som er lette å ta opp.

Blad fra planten spansk kjørvel

Blad fra planten spansk kjørvel.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.