Spansk kjørvel i deilig suppe

Spansk kjørvel er en flerårig urt som mange har i hagen sin uten å vite hva de skal bruke den til. Du får her oppskrift på en deilig suppe med potet og Kjørvel, som i tillegg er enkel å lage.

Spansk kjørvel

Spansk kjørvel vokser villig dersom den blir plassert i halvskygge i kjølig jord.

Oppskrift på potetsuppe med mye kjørvel

  • 4 poteter
  • 1 stor løk
  • 2 hvitløkskløfter
  • 1 neve finhakket kjørvel
  • Buljong
  • Fløte

Potetene, hvitløken og løken skjæres i terninger, og kokes i litt vann. Når dette er mørt kjøres det i mikseren til en fin masse. Blir massen for tykk tilsettes mer vann.

Hell alt tilbake til kjelen og kok opp. Tilsett en stor neve frisk kjørvel, og buljong etter smak. Spesielt god er Rapunzel Vegetabilsk Buljong som du får kjøpt i helsekostbutikker. Suppen blir ekstra god hvis du runder den av med litt fløte. Oppskriften passer til to personer.

Kjørvel- og potetsuppe

Kjørvel- og potetsuppe.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Spansk kjørvel

Spansk kjørvel er en flerårig plante som tilhører persillefamilien, og som også kalles for hagemyrra. Den blir 60-120 cm høy, og trives best i skygge til halvskygge. Den liker ikke varme og tørre omgivelser, noe de fleste andre urter gjør. Både blad og frø har en kraftig smak med en antydning av lakris og anis. Den sprer seg lett, og det er derfor lurt å knipe av blomsterhodene før de frør seg. Spansk kjørvel kan erstatte vanlig kjørvel som er ettårig. (Peter McHoy og Pamela Westland: Alt om krydderurter.)

Frukter/frø på planten spansk kjørvel

Frukter/frø på planten spansk kjørvel.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Høsting

Falt suppen i smak så er det jo lurt å lagre litt kjørvel med tanke på vinteren. Kjørvel kan høstes hele sommeren igjennom. Dersom man klipper ned grove og stygge stilker kommer det stadig nye friske skudd.

Oppbevaring

Kjørvel egner seg veldig dårlig til tørking. Den virker på en måte aldri tørr nok. Det beste er å fryse den. Lag passe store porsjonsposer som er lette å ta opp.

Blad fra planten spansk kjørvel

Blad fra planten spansk kjørvel.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)