NRK Meny
Normal

Portrett av mor og far

Vi har vokst opp med gode verdier og har blitt skikkelige folk, sier Ilham Hassan, som selv er en aktiv ung kvinne.

Ilham Hassan
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Ilham Hassan forteller om mor

- Min mor er mitt forbilde. Hun har aldri gått på skole, og er analfabet. Allikevel er hun mye mer intelligent enn meg, sier Ilham Hassan. Ilham er et av ni barn, og mener at hun trygt kan kalle seg for mors favoritt. Hennes mor har nok gjort en god jobb, for hun har fått alle barna til å tro at de er yndlingen hennes.

Ilham forteller om en mor som engasjerte seg sterkt i barnas liv mens de bodde i Kuwait. Hun deltok aktivt i møter, og hadde et svært godt samarbeid med skolen. Hun visste hvor viktig det var med utdannelse, og jobbet hardt for at barna skulle gjøre skolearbeidet på beste vis.

Ilham var ti år da familien flyttet til Norge. Mor måtte nå akseptere å ta en passiv rolle. Hun kunne ikke språket, og kjente ikke kulturen. Dette var vanskelig for den engasjerte kvinnen. Hun måtte ha hjelp til å følge opp de ni barna.

- Men det har gått bra med oss alle sammen. Vi har vokst opp med gode verdier og har blitt skikkelige folk, sier Ilham Hassan, som selv er en aktiv ung kvinne.

For tiden studerer Ilham, og er engasjert talskvinne for Somalisk studentforening.

Ilham Hassan forteller om mor.

Elyas Mohammed forteller om far

Elyas Mohammed.
Foto: NRK / NRK

Elyas Mohammed møtte sin far for første gang da han var tre år. Faren bodde i Norge, og kom på besøk til Elyas og mor i Pakistan. Minnene fra dette møtet er ikke gode.

Da sønnen i 16-årsalderen ble fysisk sterkere enn sin far, skjedde det en forandring. Faren måtte finne et annet språk enn det voldelige. Når Elyas Mohammed får høre at far er på vei til Norge fra Pakistan, blir han fremdeles urolig. Elyas har tilgitt sin far.

Portrettøren er skuespiller og utekontakt. Han var med på å grunnlegge Non fighting generation etter at hans bror ble offer for rasisme, og knivdrept, i Oslo. Elyas var også leder for denne organisasjonen.

Elyas forteller om sin far.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.