NRK Meny
Normal

«Politiviruset» er tilbake - svindler nordmenn for tusenlapper

Tidligere i år herjet et virus som med politiets logo lurte nordmenn til å betale «bøter» på 1000 kroner. Nå er viruset tilbake.

Politivirus

Politiviruset fryser datamaskinen din og fyller skjermen med en melding om at du har gjort noe ulovlig.

Foto: Politiet

De siste dagene har Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) mottatt mange henvendelser fra personer som har blitt lurt av det såkalte «politiviruset».

Viruset ble kjent allerede i fjor, da flere datamaskiner ble infisert etter at brukerne hadde lastet ned en falsk Java-oppdatering.

Viruset «fryser» datamaskinen, med et skjermbilde som viser politiets logo og en melding om at brukeren skal ha surfet på barneporno eller lastet ned ulovlig programvare.

Svindlerne, som utgir seg for å være norsk politi, krever at brukeren betaler en bot på 1000 kroner innen en tidsfrist, for å unngå en straffesak.

Betalingen skjer via betalingstjenester som gjør det veldig vanskelig å spore pengene.

Oppblomstring de siste dagene

For få uker siden meldte Kripos på Twitter at en ny versjon av viruset var i omløp, og de siste dagene ser det altså ut som om viruset har slått til for fullt.

Tore Larsen Orderløkken

Tore Larsen Orderløkken, leder i NorSIS.

Foto: Ida Hjerkinn / NorSIS

NorSIS melder om at de har fått rundt ti telefoner daglig de siste dagene fra personer som enten har betalt summen svindlerne krever, eller som har fått datatrøbbel som følge av viruset.

– Det er vanskelig å anslå hvor mange som er utsatt, men når vi ser hvor mange som har ringt, er nok antallet stort, sier leder Tore Larsen Orderløkken i NorSIS.

Henter bilde av deg

Denne typen svindel er ikke ny – men den er blitt mye mer avansert den siste tiden.

Foruten om å samle inn informasjon som IP-adresse, tar en versjon av viruset kontroll over webkameraet ditt. Du kan dermed bli filmet uten at du er klar over det.

– Meldingen du får opp på skjermen når datamaskinen er fryst, viser derfor et bilde av deg sammen med informasjon som den har funnet ut gjennom å hente inn IP-adressen din, forklarer Tore Orderløkken i NorSIS.

Orderløkken tror frykten for at bildet skal bli spredt med påstander om at man har gjort noe kriminelt, gjør at nordmenn velger å betale den falske boten.

– Svindlerne spiller på frykt, sier han.

– Meld fra til politiet

Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO)

Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

Foto: Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO)

Finans Norge, som representerer bankene i Norge, kommer med en klar oppfordring til folk som mottar meldinger med slike betalingsoppfordringer.

– Dette må folk holde seg unna. Dette er svindelforsøk, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

I tillegg er det tiltak du kan gjøre for å best mulig unngå slike svindelforsøk.

– Husk å holde PC-en din oppdatert og bruk antivirusprogrammer.

Er maskinen allerede infisert, bør du la kredittkortet ligge, er den klare anbefalingen fra NorSIS.

– Ikke betal! Hvis du opplever dette bør du melde saken til politiet, sier Orderløkken i NorSIS.

  • Rammet av viruset? Les mer om hvordan du kvitter deg med det på Norsis.no (ekstern lenke).

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.