NRK Meny
Normal

Polarmåse i juletreskogen

På søppelfyllinga i Aventdalen held hundrevis av digre polarmåser til og dei kan ta mindre fuglar i lufta og svelge dei heile.

Polarmåse på Svalbard
Foto: NRK

LoFF, Longyearbyen Feltbiologiske Forening, har laga ein skog av gamle juletrær slik at småfuglane skal ha eit lite habitat å søke ly i når polarmåsen jaktar på dei. 

Stig Hammer og Mikael Lagerborg
Foto: NRK

I Naturens verden på NRK P1, søndag 22. april, hører du også:

25 000 havhestar

Medan det enda er mørketid, i slutten av januar, kjem havhesten i store flokkar inn Adventfjorden. Dette er ein slektning av albatrossen og også havhesten er ein langdistanseflygar. Han kan flyge på dagstur mellom Svalbard og Novaya Zemlya, ei strekning på 80 mil.

Når havhesten kjem inn frå iskanten for å sjekke ut hekkeplassar på land kan han komme innover Adventdalen i flokkar på opp til 25 000 i timen.

No er også snøspurven observert på Svalbard og det betyr at våren har komme.

Vårsjekken på Svalbard

Naturredaksjonen inviterer alle til å delta på Vårsjekken.

På Svalbard har LoFF, Norsk Polarinstitutt og Sysselmannen ein tilsvarande aksjon. Brosjyra «Det våres» deles no ut til alle husstandar på Svalbard, også på russisk til dei som bur i Barentsburg.

No skal dei finne tidspunkt for hovedtrekka til dei ulike fugleartane og sjå om det dukkar opp framande artar. Målet er å få folk til å legge merke til endringar i naturen.

På nettsida svalbardbirds.com kan du melde inn observasjonar.

 

 

Typiske Svalbardhus
Foto: NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.