– Plastposene du bruker som bæreposer er verken egnet eller godkjent til å oppbevare matvarer i. Derfor bør du ikke bruke disse plastposene som emballasje rundt brød og andre matvarer, sier Ingun Sjevrak ved Næringsmiddeltilsynet i Midt-Rogaland.
Hun mener også at enkelte blanke brødposer, som faktisk er lagd for å oppbevare brødet i, ikke er bra nok.
– Noen av posene lukter det av, derfor vil jeg anbefale folk å merke seg hvilke produkter det lukter av, og heller bruke de som er luktfrie, sier hun.
Forsker på poser
Selskapet Plastretur og den uavhengige forskningsorganisasjonen SINTEF samarbeider nå om et prosjekt for å finne ut om det er farlig å oppbevare mat direkte i plastposene. Konklusjonen så langt er at det antageligvis ikke er farlig, men ikke gjør det likevel.
– Stoffer fra plasten kan vandre over til maten, og det kan gjøre at det lukter ubehagelig. Men direkte farlig kan vi ikke si at det er, sier Eirik Oland i Plastretur.
Mange av plastposene som dagligvareforretningene bruker er lagd av gjenvunnet plast, som sett fra et miljømessig synspunkt er gunstig. Men selv om posene både smeltes om og vaskes, kan man aldri være 100 prosent sikker på hva plasten har vært i kontakt med i sitt tidligere liv, derfor er de ikke godkjent som ”oppbevaringsbokser”.
Sportsflasker
Sjevrak i Næringsmiddeltilsynet er også opptatt av sportsflasker av plast. Forskning viser nemlig at de avgir plast og trykkfarge til drikken din. Man skal ikke lagre drikken lenge på flaskene før stoffene påvirker smaken.
- Men heller ikke dette kan vi si er farlig. Vårt budskap er: Lukt og smak på det, er du misfornøyd, ikke bruk flaskene, sier Sjevrak, som selv ikke bruker disse sportsflaskene.