Plantene som tåler (s)alt!

Bor du ved sjøen må plantene tåle både vind, sol og salt. Her er noen tøffinger til deg.

Video Grønn glede 2-2011

GRØNN GLEDE: Mette og gjengen fresher opp en hage tett ved fjorden. Hvilke planter tåler saltsprøyt?

Lewisia

TÅLER SALT: Lewisia er en av mange blomster og planter som tåler sjøsprøyt og salt.

Foto: NRK
Takløk (sempervivium calcaerum)

TAKLØK: Sammen med takløk, valgte Grønn glede blant annet strandnellik og tindved da de skulle friske opp en hage like ved fjorden.

Foto: NRK
Lewisia

LEWISIA: Denne blomsten kommer i mange farger og varianter. Du finner flere av dem i Planteguiden.

Foto: NRK

Salt kan brukes som ugressdreper. Et godt dryss på en løvetann, så er den ikke noe problem neste dag.

Da er det lett å se for seg at det å bo ved en vei som saltes eller så nær sjøen at man kan kjenne saltsmaken i lufta kan være et problem.

Mange hageeiere kjenner på det problemet når våren kommer og den nye hekken er brun. Men det finnes noen planter som tåler mer enn andre.

Finn salttolerante planter i Planteguiden

– I Planteguiden på NRK.no kan man velge å søke på planter som tåler saltsprut, forteller programleder for Grønn glede på NRK, Mette Stensholt Schau. Da får man dette resultatet.

Eller velge planter som er generelt salttolerante, det vil si at de tåler enda mer salt.

Til og med de som liker salt dårligst ligger i en egen liste. De bør man altså unngå langs veier som saltes eller nær sjøen.

Noen anbefalinger

– Når gartner Tom Hvål har plukket ut planter til den første hagen vi besøker denne sesongen, så har han tatt hensyn til at dette er et svaberg hvor bølgene slår inn og spruter saltvann oppover mot plantene på høst og vinter, forteller Mette.

– Vi har tatt sikre valg som strandnellik, takløk og lewisia når vi skulle velge ut de små plantene som er puttet i fjellsprekker. Vi så at marikåpe og sølvarve som allerede stod der også klarte forholdene bra. Dette er noen ordentlig tøffinger.

Lehekk mot saltsprøyten

– Så har vi også valgt busker tåler en dusj i ny og ne. Tindved (Hippophae rhamnoides) er en plante som liker seg ved kysten og som ikke er så mye brukt. I Danmark og Sverige kaller man den faktisk for havtorn, så det sier vel alt. Den får oransje bær som kan spises og som er en god c-vitaminkilde.

Furu, einer, gran og barlind kan lage le mot vinden eller være hekken mot veien som tåler salting. Ryllik, storkenebb (geranium), eføy, lavendel, kattehale og tagetes kan godt stå ved sjøen.

Video Salttolerante planter i Grønn glede

HAGE VED HAVET: Grønn gledes gartner Tom Hvål viser fram planter som tåler litt salt.

Er det håp ved havet?

– Er det håp spurte en som skrev til meg for en tid siden, forteller Mette.

– Mitt svar er at det er det alltid. Men det er enklere hvis du tar seg tid til å undersøke litt. Hva tåler å stå der du bor? Man sparer seg for ergrelser og bortkastede innkjøp.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)