NRK Meny
Normal

Planlegg livsstilen din!

 

Matpakke
Foto: Scanpix / SCANPIX

 

 

Heidi gir deg helseråd på nettet

 

Målet med en sunnere livsstil er å bli mer aktiv og å spise regelmessig og bra. Det ene godet følger ofte det andre. Riktige treningsvaner og sunne kostvaner går hånd i hånd.

 

Det er helt klart at økt aktivitet både i hverdag og fritid gir helsemessige fordeler på kort og lang sikt. Det samme gjør sunne kostvaner som det å spise mange små måltider, mer frukt og grønnsaker og mindre sukker og mettet fett. Men tenk hvis du klarer begge deler, da kan du virkelig få sving på den nye livsstilen din!

Jeg opplever at når jeg har hatt ei god treningsøkt på ettermiddagen, så er det mye lettere å velge sunne kostvaner når jeg kommer hjem. For eksempel et godt kveldsmåltid med brød, pålegg og melk.

Hvis jeg bare har hatt en kveld på sofaen kommer ofte suget og tankene på fristelser som sjelden er spesielt sunne. Kjeks kanskje, eller potetgull og annet snacks. Dette er et ganske typisk mønster som mange sikkert kjenner seg igjen i.

Dagsplan og ukesplan

God planlegging er viktige stikkord for å få gjort noe med slike vaner. For både å få tid til trening og få oversikt over måltidene dine bør du ta en gjennomgang av dagen og uken din. Spør deg selv når og hva du spiser. Det samme gjelder trening: når trener du og hva trener du?

Lag deg en dagsplan og deretter en ukesplan over dine nåværende vaner. Da kan det være lett å oppdage at det for eksempel er alt for mange timer mellom frokost og lunsj. Det blir mye mer forpliktende å sette av tid til aktivitet og gjerne lage avtaler og dagsplaner både for måltider og trening.

En dagsplan kan f.eks se slik ut:

07.00: Frokost

07.45: Gå/sykle til jobben

09.00: Mellommåltid

12.00: Lunsj

14.30: Mellommåltid

16.00: Gå/sykle fra jobben

17.00: Middag

18.30: Aktivitet/trening

21.00: Kveldsmat

Husk at god planlegging gir gode rutiner. Og at rutiner gjør det lettere å opprettholde den nye livsstilen som du skal holde deg til de neste ukene, månedene og årene. Lykke til!

Hilsen Heidi Holmlund

Les flere av Heidis treningstips her:

Trening uten å trene

Slik får du sunnere livsstil  

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.