NRK Meny
Normal

Plagsom svie

Det svir og klør etter ubeskyttet sex. Hva skal hun gjøre?

Illustrasjonsfoto kvinne
Foto: Getty Images

 

 

Spørsmål

Hei Åse! For tre dager siden fikk jeg en svie/kløe som merkes i urinrøret, etter ubeskyttet sex. Dette fører til et veldig ubehag når jeg tisser og etter å ha lest litt om dette tror jeg kanskje at jeg har fått en urinrørskatarr.

Jeg var hos fastlegen og han ville kun ha en urinprøve. Jeg lurer nå på om denne urinprøven vil avsløre om jeg har fått en katarr og om denne infeksjonen farlig? Og til slutt, vil den gå over av seg selv eller er en antibiotikakur nødvendig?

Åse svarer

Du har helt rett i at du kan ha en urinrørskatarr. Forskjellen på det og blærekatarr er at bakteriene som gir infeksjon i selve urinrøret (urinrørskatarr) smittes man med som regel seksuelt (for eksempel klamydia), mens blærekatarr (infeksjon i blæra) skyldes andre bakterietyper, oftest egne tarmbakterier. Gutter får veldig sjeldent blærekatarr.

En urinprøve vil kunne avsløre både bakterier som årsak til en blærekatarr samt klamydia. Klamydiaprøven må imidlertid sendes som egen urinprøve. For å gjøre det ekstra vanskelig; man kan også få urinrørskatarr forårsaket av andre seksuelt overførbare bakterier enn klamydia.

Sopp kan også gi svie og kløe hos kvinner og er ikke en seksuelt overførbar sykdom.

Enkelte infeksjoner kan nok gå over av seg selv uten behandling, men om du har vedvarende plager og urinprøven var negativ bør du oppsøke fastlegen igjen, eventuelt til en spesialklinikk for kjønnssykdommer eller en gynekolog med tanke på andre årsaker og for å få riktig antibiotikabehandling.

God bedring!

Hilsen 
Åse Haugstvedt
Spesialist i hud- og kjønnssykdommer

 

 

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.