NRK Meny
Normal

Pille kan bremse spredning av hudkreft

Hvert år rammes mange tusen nordmenn av hudkreft. Britiske forskere mener nå å ha funnet en pille som i mange tilfeller kan bremse spredningen av sykdommen.

Piller

Medikamentet, som vil kunne fås som pille dersom det når markedet, bremset spredningen av hudkreft hos pasientene det ble testet på.

Foto: Illustrasjonsfoto:www.colourbox.no

Et nytt medikament kan bremse spredningen av sykdommen hos halvparten av alle hudkreftpasienter og på den måten forlenge livene deres, ifølge en studie fra Royal Marsden Hospital i London.

Medikamentet ble testet ut på 680 pasienter – og lyktes i å angripe en genetisk mutasjon funnet ved mange tilfeller av hudkreft, ifølge BBC.com.

Effektivt på pasienter med føflekkreft

Blant annet var medikamentet – som kan gis i pilleform – effektiv på pasienter med føflekkreft.

I Norge rammes rundt over 10 000 personer av hudkreft hvert år. Av disse får rundt 1000 påvist føflekkreft, som er den mest alvorlige formen for hudkreft.

Man har sett en foruroligende økning i antall tilfeller av føflekkreft her i landet de siste 30 årene, noe som antakelig skyldes at vi soler oss mer.

- Veldig oppmuntrende

Studien fra Royal Marsden Hospital er tatt godt imot ved andre britiske kreftforskningsinstanser. Overlege Lesley Walker fra Cancer Research UK sier til BBC.com at hun håper pillen blir raskt tilgjengelig for pasienter.

– Det er veldig få alternativer for pasienter med langt fremskreden føflekkreft, så disse resultatene er veldig oppmuntrene, sier Walker.

Medikamentet skal nå testes ut videre før resultatene presenteres på en konferanse i Storbritannia senere i år.

Les mer om hudkreft på Kreftforeningens hjemmesider.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.