NRK Meny
Normal

Peanøttsmør trukket tilbake etter funn av død mus

Mattilsynet stanser salget av et parti peanøttsmør som kan inneholde død mus. – Kan gi potensiell kvelningsfare, sier Mattilsynet.

Beinrester fra mus funnet i peanøttsmør

Beinrester fra mus gir både kvelningsrisiko og smittefare.

Foto: Mattilsynet

Det er funnet død mus i peanøttsmør produsert i Nederland. Produktet, usaltet Suma økologisk peanøttsmør av typen grov (crunchy), er også solgt i Norge.

Partiet med holdbarhetsdato 10. april neste år trekkes nå tilbake fra markedet.

– Vi har ikke fått melding om at norske forbrukere har fått problemer på grunn av dette. Men vi stanser salget for å være på den sikre siden. Ikke minst fordi peanøttsmør er et produkt som ofte inntas av barn, sier Mattilsynets seniorinspektør Jenny Mehammer til NRK.no.

Suma økologisk peanøttsmør

Et parti av dette peanøttsmøret trekkes nå fra markedet.

Foto: Mattilsynet

Helserisiko

Det er EUs meldesystem som har varslet norske myndigheter om saken. Mattilsynet advarer nå forbrukere mot å spise peanøttsmøret.

– Beinrester kan gi potensiell kvelningsfare. Det er også risiko for smitte. Vi ber alle som måtte ha glass med det aktuelle peanøttsmøret med best før-dato 10. april 2016 om ikke å spise det, sier Mehammer.

Et begrenset antall glass er solgt i helsekostbutikker flere steder i landet. Ifølge Matportalen.no er produktet blant annet solgt i butikker i Bergen, Sandvika, Oslo, Harstad, Kongsberg, Stjørdal og Stavanger.

Ikke i andre produkter

Ingen andre Suma-produkter skal være omfattet av problemet.

I Norge er det Kinsarvik Fruktutsalg AS som importerer peanøttsmøret, som er produsert av Horizon Natuurvoeding i Nederland.

Kinsarvik Fruktutsalg AS har ikke besvart NRKs henvendelser.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.