Gjennombrudd i forskning på peanøtt-allergi

Britiske forskere har gjort oppsiktsvekkende funn i forskningen på peanøttallergi. Etter behandling kunne over 80 prosent av allergikerne som deltok spise fem peanøtter daglig. Astma- og allergiforbundet er positive.

Peanøtter

Peanøttallergi kan behandles ifølge ny britisk forskning.

Foto: Colourbox

Peanøttallergi rammer rundt 1 av 50 barn verden over. Denne formen for allergi er den mest vanlige årsaken til allergiske reaksjoner som får fatale følger.

Nå kan britiske forskere ha gjort et gjennombrudd i behandlingen av peanøtt-allergikere. Studien som er publisert i det britiske legetidsskriftet The Lancet viser at små doser peanøttpulver inntatt over en periode på flere måneder ser ut til å bygge opp toleranse hos barn med peanøttallergi.

Fagsjef Helle Stordrange Grøttum i Astma- og Allergiforbundet.

Helle Stordrange Grøttum i Astma- og allergiforbundet synes funnene i den britiske studien er spennende.

Foto: Tor Risberg / NRK

– Jeg vet dette har vært forsket på flere ganger uten at man har kommet fram til det ønskede resultatet, sier Helle Stordrange Grøttum, fagsjef for matallergi i Astma- og allergiforbundet, til NRK.

Bedre livskvalitet

Per i dag finnes det ingen kur, og den eneste måten å unngå en reaksjon på, er å holde seg helt unna nøttene. Grøttum synes det er positivt at forskere prøver å finne en behandling for dette.

For noen allergikere kan bare det å være i samme rom som en som spiser peanøtter være nok til å utløse en alvorlig reaksjon. Britenes funn er svært lovende for fremtiden til dem som er rammet.

– Om man ikke kan bli helt bra av det, kan man kanskje få hevet toleransenivået. Det vil i tillegg gi en bedre livskvalitet, for du trenger ikke være livredd for om mannen foran deg på kino spiser peanøtter. Dette er absolutt spennende, sier Grøttum.

Over 80 prosent kunne spise peanøtter

Studien er gjort på sykehuset Addenbroke’s i Cambridge. Formålet var å trene barnas immunsystem til å tolerere et protein i peanøtter. 99 barn i alderen 7 til 16 år deltok, og hver dag fikk de en liten dose på 2 milligram blandet inn i maten sin.

Etter hvert økte dosen til 800 milligram.

Barna ble behandlet ved et sykehus i tilfelle de skulle få en reaksjon. Etter et halvt år kunne 84 prosent av barna spise fem peanøtter daglig uten reaksjon.

– Dette er en potensiell behandling, og det neste steget vil være å gjøre den tilgjengelig for pasientene, sier legen og en av forskerne bak studien, Dr. Andrew Clark til BBC.

En av de andre forskerne legger til:

– Denne studien er den første av sitt slag i verden som har gitt så positive funn. Dette er et viktig fortrinn i forskningen på peanøttallergi, sier Dr. Pamela Ewan til BBC.

Hun advarer mot å prøve metoden på egen hånd.

– Det trengs mer forskning, og behandlingen bør derfor bli gjort av profesjonelle og i trygge omgivelser.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)