NRK Meny
Normal

PC-en eksploderte i Birgits fang

Birgit Kirkegaard-Hole sliter med konstant hodepine etter at den bærbare PC-en hennes eksploderte og tok fyr da hun hadde den på fanget. Nå advarer hun andre mot lignende ulykker.

Birgit Kirkegaard-Hole

Birgit Kirkegaard-Hole har slitt med store plager etter at den bærbare PC'en hennes eksploderte og tok fyr.

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Da Kirkegaard-Hole slo på datamaskinen sin en lørdag morgen i september, fikk hun sitt livs sjokk.

– Akkurat da jeg trykket på startknappen, sa det pang. Jeg skrek høyt, for det gjorde forferdelig vondt. Deretter slang jeg PC-en på gulvet, forteller 61-åringen fra Kjeller utenfor Lillestrøm.

Brannsår på låret

Birgit plukket plastbiter ut fra såret i lang tid etter eksplosjonen.

Foto: Privat

Batteriet eksploderte to ganger, og det tok fyr både på låret hennes og på stuegulvet. Hun var svart av sot fra topp til tå.

Kom med gassmasker

Kjeller-kvinnen beskriver en intens stank, samtidig som hun ble veldig redd. Innen kort tid kom brannvesenet.

– Da vi ringte og meldte om brannen, ba de oss komme oss ut av huset med en gang. Gassene fra PC-en er nemlig livsfarlig, noe vi merket godt. Brannvesenet hadde på seg gassmasker da de kom, sier Kirkegaard-Hole.

Skadene i huset etter eksplosjonsbrannen gjorde at Birgit og mannen måtte bo på hotell i to uker.

Frykter nye typer branner

NRK har tidligere i høst skrevet om det som blir kalt de nye brannene. Ungdommer vi snakket med sier at alle de kjenner, inkludert dem selv, sitter med sin bærbare datamaskin på fanget eller i senga, noe fagfolk advarer sterkt mot.

De frykter flere branner i tiden som kommer som følge av denne bruken.

– Det er forferdelig giftige gasser vi snakker om. Veldig ofte er det skumplast i madrassene, og man skal ikke en gang ha en brann før man får avdamping av gass fra en slik madrass. Det som dannes av gasser er blåsyregass. Ligger man med hodet tett opp til laptopen, er det ikke mange magedragene som skal til før du er dø, sier branningeniør Jarl Tonning i Brann og Sikkerhetsteknikk AS.

Brannsår på låret

Slik så Birgit ut rett etter at PC-en hennes eksploderte i fanget.

Foto: Privat

– Mange melder ikke fra

Birgit Kirkegaard-Hole støtter denne advarselen. Hun mener at selv om brannvesenet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ikke kjenner til mange slike branntilfeller, er det et problem.

– Etter at dette skjedde meg har jeg hørt om flere ulykker med bærbar PC. Men er det mindre ulykker, melder nok ikke folk fra til politi eller brannvesen, sier hun.

Birgit anbefaler alle å kjøpe et underlag til PC-en sin. Selv om hun fremdeles gruer seg hver gang hun skal trykke på startknappen, har hun i det minste kjøpt seg en ny data.

Konstant hodepine

To måneder er gått siden den skremmende brannen. I ettertid har hun slitt med flere plager.

– Jeg jobber som leder på en arbeidsplass som gjør at jeg må huske mye. Nå glemmer jeg ofte enkelt ord og går med konstant hodepine. Jeg synes rett og slett det er veldig surt at dette skjedde meg. Vi som alltid har vært nøye på tekniske ting i huset, sier 61-åringen.

Kripos undersøker nå PC-en fra Packard Bell. Birgit har vært i kontakt med leverandøren av maskinen, som også er på saken. En stund før denne PC-en tok fyr, tilbakekalte Packard Bell batterier akkurat lik det som Birgit brukte. Det er usikkert om dette er årsaken.

– Jeg kunne uansett ikke ha visst om dette. Da burde de ha kontaktet meg. Butikken der jeg kjøpte datamaskinen har all kontaktinformasjon.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med talspersonen i Packard Bell.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.