Pass på hva du deler fra barnas sommeravslutning

– Det kan være ulovlig å dele bilder selv i lukkede grupper, sier Datatilsynet.

ta bilde av barn

Det kan være fristende å dele bilder av barna fra avslutninger, men pass på at andre barn ikke kommer med på bildene. Da trenger du tillatelse fra foreldre eller foresatte.

Foto: Ellen Benedikte Kasnes / NRK

Det er tid for sommeravslutning i barnehager og på skoler, og mange foreldre foreviger sine søte små. Men hva er reglene for bildedeling på sosiale medier?

Hovedregelen er at foreldre eller foresatte må godkjenne når bilder av barna deles på nett.

– Deling er deling og krever samtykke uansett om du deler åpent på nett eller i lukkede grupper med andre foreldre, sier seniorrådgiver i Datatilsynet Guro Skåltveit.

Guro Skåltveit, Datatilsynet

Seniorrådgiver i Datatilsynet Guro Skåltveit sier at det fremdeles er mange foreldre som ikke følger nettreglene om bildedeling av barn.

Foto: Åsa Mikkelsen

Hun sier at mange tenker på en sommeravslutning som en «koselig» hendelse og at det derfor ikke gjør noe å dele bilder av barna.

– En del har blitt mer bevisste, men det er fremdeles mange som ikke følger reglene. Hent inn samtykke fra foreldre i forkant. Ikke gå ut ifra at folk synes deling er ok, sier hun.

Fotoforbud

– Det er overraskende mange foreldre som ikke har nettvett. Vi må sikre at barn slipper å ende opp på Snapchaten til fremmede uten at de vil eller vet om det, sier Anne Vikjord Baadstø.

Hun er advokat i Private barnehagers landsforbund og rådgir barnehager om bilderegler. Vikjord Baadstø forteller at henvendelsene øker rundt avslutninger og høytider fordi barnehagene blir i tvil om reglene.

– Barn er sårbare og skal beskyttes. Det gjelder også på sommeravslutningen, sier hun.

Anne Vikjord Baadstø

Anne Vikjord Baadstø er advokat i Private barnehagers landsforbund og sier de får flere henvendelser om bildedeling rundt høytider og avslutninger.

Foto: PBL

Mange har skrevet under på at barnehagen kan ta og dele bilder, men dette samtykket gjelder ofte ikke på avslutninger.

– Jeg vet at flere barnehager har begynt å skrive at det er fotoforbud på arrangementer, sier hun.

Gråsone

Loven skiller i utgangspunktet mellom portrettbilder og såkalte situasjonsbilder. Et portrettbilde skal man alltid ha samtykke til, mens et situasjonsbilde kan man publisere uten samtykke.

– I mange sammenhenger kan det være vanskelig å avgjøre om bildet er det ene eller det andre, sier Skålveit, og legger til at man derfor alltid må spørre foreldrene om lov.

Dersom situasjonen er på et typisk skole- eller barnehagearrangement, er det desto viktigere å få samtykke fra de foresatte og gjerne også barnet selv.

– En sommeravslutning er noe et barn er pliktet eller kan føle seg tvunget til å være med på, sier hun.

Varsomhet

Alle er enige om at barn uansett skal skånes. Jo mer sensitive bilder, jo mer hensyn må man ta.

Selv om foreldre bestemmer, har de plikt til ta avgjørelsen ut fra barna beste og å høre på barnas mening etter hvert som de blir eldre.

– Vi opplever at barna selv stadig blir mer bevisste på foreldrenes bildedeling og stiller krav til at foreldre respekterer dem, sier daglig leder i Barnevakten Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.