Hopp til innhold

Pass på dette når du nettsurfer på ferie

Å surfe på trådløst nett på ferie kan være både billig og bra. Men du kan bli lurt.

Surfer på mobil

Er dette en vanlig positur i ferien? Da bør du unngå å surfe på åpne nettverk.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Du er på ferie, men bare må sjekke e-post eller få med deg siste nytt.

Du finner frem PC-en eller mobilen, og logger deg på et trådløst nettverk du endelig har funnet. Og best av alt: Det er helt gratis å bruke!

Men er det trygt?

– Jeg skjønner godt at alle ønsker å surfe så billig som mulig på ferie. Men du bør være klar over at gratis, trådløse nettverk enkelt kan brukes til å hacke PC-en din eller nettbrettet ditt, og avlytte alt du gjør, sier Roger Johnsen, administrerende direktør i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), til NRK.

Roger Johnsen, NorSIS

– Alt du skriver, sier og surfer innom på et åpent trådløst nettverk er i utgangspunktet synlig for alle, sier Roger Johnsen fra NorSIS.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Unngå åpne nettverk

Noen nettverk kan være åpne - de krever ikke passord for pålogging.

– På åpne nett er det lettere for folk å stjele informasjon. Det er sikrere å bruke et nettverk som krever passord for pålogging, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Men pass opp - noen trådløse nettverk kan være ulv i fåreklær. Du bør spesielt være oppmerksom på at mange nettverk kan ha tilnærmet like navn.

Det er enkelt for kriminelle å lage åpne nettverk som ligner på hotellets eller restaurantens nett, men som ikke krever passord, ifølge NorSIS.

– Klarer kriminelle å få deg inn på sitt trådløse nett, ser de alt du gjør og kan lure deg inn på falske nettsider. Nettsiden du kommer til kan være prikk lik den virkelige siden, forklarer Johnsen.

Når du logger deg på et nettverk som blir overvåket, registrerer hackere brukernavn og passord du bruker på nettsider, forklarer han.

– Skriver du inn brukernavn og passord til en tjeneste, kan det være enkelt for en kriminell å få tilgang til sensitiv informasjon. Spesielt hvis du bruker samme eller veldig like passord på mange nettjenester. Informasjonen kan brukes til å utsette deg for tyveri og svindel, forteller Johnsen.

Martin Skaug Halsos

Martin Skaug Halsos fra Forbrukerrådet råder deg til å bruke trådløse nettverk som krever passord på ferie.

Foto: Ole Walter Jacobsen

Hva med mobildata?

Det er sikrere å logge seg på nett som krever passord - men likevel ikke helt sikkert, ifølge NorSIS.

– Enkelte nett krever at du bruker et passord du får i resepsjonen eller av en servitør. Da er ikke nettet åpent, men det beskytter ikke mot hacking, sier Roger Johnsen.

Du surfer tryggere med mobilt bredbånd, ifølge NorSIS.

Det samme gjelder mobildata. Men hvis du ikke har abonnement spesifisert for billig utenlandssurfing, kan du gå på en smell.

– Folk har fått en kjemperegning etter å ha streamet film uten å ha forsikret seg om at de er på et trådløst nettverk, sier Martin Skaug Halsos, som råder deg til surfe på trådløst nettverk med passord på ferie.