Du har kanskje oppdaget at potetene kan få utvekster når de har ligget en stund. Slike spirer eller groer vil komme på de fleste poteter som legges varmt, selv om det er forskjell på hvor fort poteter gror. Potetene gror lite før jul og mest utover våren.
– Spiren inneholder giftstoffet solanin, som i store mengder kan gjøre deg syk. I første omgang får du magesmerter, men du skal nok spise litt før du merker noe til det, sier forskningsleder i Bioforsk, Eldrid Lein Molteberg, til NRK.no.
Hun understreker at dersom du fjerner spirene kan du fortsatt spise poteten.
- Les også: Poteter kan være giftige?
– Styr unna de grønne
Et enda større problem, ifølge Molteberg, er de grønne potetene. Noen poteter som ikke dekkes av jord blir grønne i skallet allerede på åkeren, men da blir de sortert ut før de havner i butikken. Molteberg mener det er et problem at poteter oppbevares feil i butikkhyllene.
– Dessverre vet mange norske butikkansatte altfor lite om oppbevaring av poteter. De lagrer dem feil, i for mye lys, og selger altså produkter som ikke burde vært solgt, har Molteberg tidligere uttalt til NRK.no.
Hun har vært i mange butikker og bedt de ansatte fjerne de grønne potetene, sier hun.
I en del matbutikker med stort utvalg av poteter kan noen fort bli liggende for lenge. Varme og lys gjør at særlig potetene i nett og med plastemballasje utvikler dette grønne skjæret.
– Grønnfargen i seg selv er ikke skadelig, og kommer av det naturlige fargestoffet klorofyll. Men samtidig som fargen oppstår blir det dannet solanin og andre glykoalkaloider, som i større mengder kan være giftige. Derfor er de grønne potetene viktig å styre unna, sier Molteberg til NRK.no.
Hun legger til at dersom deler av poteten er grønn bør du kaste hele poteten.
Ifølge Mattilsynet er innholdet av solanin i nordiske poteter høy sammenlignet med det som rapporteres fra andre land. Likevel er det ikke rapportert om akutt forgiftning forårsaket av glykoalkaloider i Norden.
- Visste du at skitne poteter varer lengst?
- Visste du også at stadig flere velger økologiske grønnsaker?
Lilla er bra
Enkelte sorter, som for eksempel mandelpoteten, er mer utsatt enn andre for å bli lilla på innsiden eller i skallet. Ifølge Molteberg er det er helt ufarlig.
– At poteten har lillaskjær ser nok litt uvant ut, men det er i utgangspunktet positivt. Den lilla fargen er nemlig antioksidanter, og dermed ikke noe å bekymre seg for, sier hun.
Med andre poteter kan du oppleve at det er noe hardt, hult og brunt inni poteten. Dette er heller ikke farlig.
– Det er et hulrom som kommer av ujevn vekstrytme i poteten. Dette gjør at den sprekker opp i kjernen, og skjer særlig i de største potetene. Skjærer du det bort kan du fortsatt spise den, opplyser Molteberg.
- Hva foretrekker du? For flere av oss har potetens utseende blitt viktigere enn smaken.
- Les også at forskere tror poteten kan hindre sult.
Lagre potetene riktig
I fjor kjøpte vi nesten 100.000 tonn poteter. Men hvordan du lagrer og oppbevarer potetene du kjøper avgjør ikke bare hvordan de holder seg. Det har også innvirkning på hvor lenge potetene holder.
– Dersom du skal lagre potetene i mer enn et par uker, bør de være uvaskede. Poteter holder seg mye dårligere når de har vært i kontakt med vann, har fagkoordinator i Norsk Landbruksrådgivning, Borghild Glorvigen, tidligere uttalt til NRK.no.
– Poteter liker seg best i en temperatur på rundt fire grader, så lagre dem i et kjølig rom eller et kjøleskap. Det er også viktig at de lagres mørkt og ikke eksponeres for mye lys, sier Eldrid Lein Molteberg til NRK.no.
Dersom potetene ikke er vasket kan de holde hele vinteren uten at det skje noe som helst, mens vaskede poteter vanligvis omsettes med en holdbarhet på rundt tre uker. Lagres potetene riktig kan de likevel lagres mye lenger.