Pass deg for nettbanksvindlere

Den siste tiden er det blitt registrert stor svindelaktivitet i norske nettbanker.

Forsøk på svindel

DNB er en av flere banker som har opplevd forsøk på nettbanksvindel.

Foto: Hackermontasje/DNB

– Får du e-post fra banken din der du blir bedt om å trykke på en lenke, må du ikke trykke på lenken eller fylle ut noe, advarer Knut Kvalheim, daglig leder i Bankenes Standardiseringskontor (BSK).

Det samme gjelder for såkalte «pop-ups» som kan dukke opp i det du logger deg på nettbanken din.

Flere banker rammet

Slik nettbanksvindel og forsøk på svindel går i bølger, men den siste tiden har BSK registrert større aktivitet fra de kriminelle enn vanlig.

– Det er flere nettbanker som er blitt rammet, for eksempel har kunder i DNB og Sparebank1 fått mailer eller opplevd pop-up-vinduer fra kriminelle. Det er vanlig at svindlerne prøver seg på store banker først, for så å gå videre til mindre banker. Det vil nok gjelde langt flere banker etter hvert, mener Kvalheim.

Han ber derfor alle bankkunder om å bli mer bevisste.

– Bankene vil aldri sende deg en e-post og oppfordre deg om å bekrefte kundedata, oppgi personlige opplysninger, eller be deg om en pengeoverføring via e-post. Bankene kommuniserer ikke på den måten, sier han til NRK.no.

For mange vil nok dette være en selvølge, men Kvalheim informerer om at bankene stadig blir kontaktet av fortvilte kunder som har gått inn på lenker eller gitt ut personopplysninger via e-post.

Og i den siste tiden er det altså blitt registrert særlig høy aktivitet av forsøk på nettbanksvindel.

Hva som er årsaken til den store oppblomstringen nå, er uvisst. Men en av grunnene kan være at folk er ukjente med problemet, og at de derfor trykker seg inn på lenker som angivelig er sendt fra bankene.

Mer sofistikere

Nylig kunne NRK.no også melde om utenlandske svindlere som utga seg å være fra Finn.no.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) bekreftet da at det stadig kommer inn flere forsøk på å svindle nordmenn per e-post.

Hans Marius Tessem

Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i NorSIS

Foto: Ida Hjerkinn

– Det er et økende problem. Vi ser slike e-poster daglig, sa seniorrådgiver Hans Marius Tessem i NorSIS til NRK.no.

Problemet er ikke bare at det blir flere slike svindelforsøk, men at de begynner å blir mer og mer sofistikerte.

– Til å begynne med var slike e-poster skrevet på dårlig engelsk – så ble de skrevet på dårlig norsk. Nå er svindlerne blitt flinkere til å skrive norsk, og de er blitt enda mer utspekulerte, slik at flere lar seg friste, sa Tessem.

Knut Kvalheim fra Bankenes Standardiseringskontor kommer med følgende tips til forbrukerne:

  • Dersom du har fått en e-post eller SMS som angivelig skal være fra banken din, med oppfordring om å gjennomgå og bekrefte kundedata, beskjed om å sperre kontoen din, overføre penger på kontoen din, eller om å trykke på en lenke av en eller annen grunn, må du slette e-posten umiddelbart, og ikke trykke på lenken.
  • Sørg for å holde PC-en oppdatert med programvare og virusbeskyttelse.
  • Hvis du skulle oppleve noe unormalt ved innloggingen, for eksempel pop-ups-viduer, bør du kontakte banken din.

Har du først klikket deg inn på en lenke, kan PC-en bli infisert av trojanere.

– Dette kan i verste fall føre til at trojanerne samler opplysninger om innloggingen din, slik at svindlerne kan logge seg inn i nettbanken din på feile premisser og få tak i pengene, sier Kvalheim.

Det samlede tapet for bankene som skyldtes nettbankkriminalitet var på snaut 0,7 millioner kroner i 2011. Kvalheim tror det vil bli større tap for bankene i år.

– Opptrappingen av angrepene har foreløpig vært større enn beløpet, men det vil nok bli en langt større andel i år, frykter Kvalheim.

På nettsiden til Finansnæringens Fellesorganiasjon, opplyses det om at den enkelte nettbankbruker som har blitt utsatt for slik kriminalitet har fått tapet dekket av banken, og at alle slike saker blir politianmeldt.

Men: I fremtiden kan Norges største banker komme til å sende regningen til kundene, dersom de ikke sikrer seg godt nok mot svindel.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)