NRK Meny
Normal

Pass deg for feil i selvangivelsen

Baksmell eller penger igjen på skatten? Tirsdag kommer selvangivelsen, men den gir deg ikke umiddelbart svar på om du får igjen penger på skatten.

Selvangivelsen 2012

Natt til tirsdag får alle landets lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende tilgang til selvangivelsen.

Foto: Kim Jansson/Colourbox.com

Hittil er det bare 580.000 innbyggere som har fått lov til å få sniktitte på selvangivelsen .

Tirsdag 2. april får resten, cirka 3,9 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende tilgang til skattepapirene for inntektsåret 2012.

Det første mange sjekker når de får selvangivelsen, er sluttsummen. Blir det restskatt eller penger igjen på skatten? Det er det store spørsmålet.

På siden i selvangivelsen merket «Foreløpig beregning av skatter og avgifter 2012» finner du tallet som forteller deg hva Skatteetaten vet om din skatt i 2012.

Er summen merket med «penger til gode» ser det ut som om du betalte for mye skatt i fjor; er den merket «å betale» kan det se ut som om du betalte for lite skatt i fjor.

Men ikke ta skattedommen for god fisk – for selv om selvangivelsen er forhåndsutfylt er den ikke ferdigutfylt – og den kan inneholde feil.

Baksmell

Fortvil ikke selv om Skatteetaten gir deg inntrykk av at du må betale tilbake på skatten. Det trenger ikke nødvendigvis stemme.

Foto: Kim Jansson / NRK

523.000 endret selvangivelsen

– Ikke la den elektroniske forenklingen bli en sovepute, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til NRK.no.

Sandmæl sier det ikke er utenkelig at det er feil i tallene Skatteetaten har samlet inn til din selvangivelse.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB NOR

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Foto: DnB NOR

– All input til Skatteetaten er levert av andre aktører, og alle disse kan ha feil i leveransene sine. I tillegg kan du spare mye penger på å få med alle fradragene du har rett på, sier forbrukerøkonomen.

Da selvangivelsen ble tilgjengelig i fjor, meldte Skatteetaten at det var feil i minst 290.000 skattepapirer . I tillegg var det mange som gjorde andre endringer i postene. I fjor var det 523 000 lønnstakere og pensjonister som leverte selvangivelsen med endringer, ifølge tall fra Skatteetaten.

  • LES OGSÅ: Skatteekspert Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen stilte til nettmøte om selvangivelsen. Les svarene her

Disse papirene trenger du

Når du skal kontrollere skattetallene dine, bør du starte med å finne frem relevante papirer for fjoråret.

– For å kontrollere at opplysningene er korrekte og fullstendige trenger du lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver, årsoppgaver fra banker og annen relevant dokumentasjon. Alt dette at du fått tilsendt, enten per post, i nettbanken din eller på altinn.no, sier Sandmæl.

Det er disse tallene som danner grunnlaget for selvangivelsen. Dersom det er feil der, vil det også bli feil i selvangivelsen.

Under ser du en oversikt over de mest relevante oppgavene, som danner grunnlag for selvangivelsen. Sjekk nøye at skattemyndighetene har fått med seg alle tallene i likningen.

Glem heller ikke alle fradragene du kan ha krav på. Med fradragsveilederen på Skatteetatens nettsider får du oversikt over hvilke fradrag som kan være relevante for deg.

Gjør deg klar til tirsdag

Når selvangivelsen nå blir tilgjengelig på tirsdag, har du en drøy måned på å sjekke at opplysningene stemmer.

Gjør du endringer, er siste frist for å levere selvangivelsen 30. april.

Har du ingen endringer, trenger du ikke levere selvangivelsen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.