Påskespill og påskekrim

Fjellpåske foran hyttepeisen eller bypåske i sofakroken? Med et brettspill på lur er fridagene reddet uansett vær. Her får du tips om de beste brettspillene.

Brettspill
Foto: www.colourbox.no

Det fins vel knapt en norsk hytte uten sjakk, ludo eller monopol på stuebordet. - Men hvorfor bare satse på de gode gamle traverne? Moderne brettspill har fått sin renessanse. Det er utrolig mye spennende å velge mellom, sier Remo Rehder.

Som primus motor i Brettspillguiden vet han det meste som er verdt å vite om den nye og svært så sosiale spilltrenden. Brettspillguiden organiserer blant annet kåringen av ”Årets brettspill” i Norge.

Den virkelige høysesongen for brettspill er overgangen mellom høst og vinter, når mørket senker seg over landet. Og som julegaver er dette alltid en vinner.

Spille på nett? Prøv småspill på NRK.no/spill eller se denne oversikten: De beste gratisspillene på nett

Påsken kommer etter

Remo Rehder

Remo Rehder er brettspillentusiast.

- Det nye er at salget holder seg godt også etter jul og helt fram mot påsketider, sier spillentusiasten.

- Påsken er ikke lenger bare krimtid, nå er den også blitt spilltid. Eller en kombinasjon av begge. Siste skrik er brettspill basert på populære bøker, forteller Rehder.

- Rosens navn og Jack the Ripper er to litterære eksempler som nå har slått an på det internasjonale spillmarkedet.

Tyskland er brettspillentusiastenes mekka. Hver høst arrangeres verdens største fagmesse i Essen, med over 150.000 besøkende i løpet av tre dager! Der lanseres det minst 500 nye brettspill hvert eneste år.

Noen av dem blir kommersielle kjempesuksesser, og noen oversettes til norsk og havner i butikkhyllene her hjemme.

- Mye tyder på at trenden er like klar i Norge: verdien av og gleden ved å samle venner eller familie rundt brettet er noe stadig flere av oss setter pris på, mener Remo Rehder.

- Og hva skal du selv spille i påsken?

- Det avhenger helt av hvem jeg skal spille med. Valget blir ikke det samme med kompiser som med nieser og nevøer. Men skal jeg velge fra øverste hylle blir det Ubongo, der både barn og voksne kan konkurrere på like vilkår. Et passe utfordrende spill som aldri blir kjedelig.

Remo Rehder har valgt ut ni gode og prisvinnende brettspill som er velegnet for påskedagene. Dette er hans anbefalinger:

  • SELSKAPSSPILL:

A-Å

A-Å, brettspill
Foto: Produsenten

Det prisbelønnede A-Å utfordrer med et spill der hurtighet, innsikt og kunnskaper gir deg gode forutsetninger til suksess. Bokstavene på brettet dekkes med dekknapper som tilsvarer de første bokstavene i de riktige svarene. Morsomt og enkelt. Anbefales for alle som liker ordspill og kryssord. Årets selskapsspill 2008.

Quackle

Quackle, brettspill

Festlig for alle som ikke er for selvhøytidelige. Utfordringen er å lage den riktige dyrelyden til riktig tidspunkt. De påkostede og muntre spillebrikkene gir spillet en ekstra positiv dimensjon. Spillet er ikke spesielt snedig, men først og fremst lattervekkende og gøyalt. Fungerer godt både for barn, familier og et lystig voksenlag med humoristisk innstilling. Årets selskapsspill 2007.

Reiselyst

Reiselyst, brettspill

Et morsomt og originalt geografispill med spørsmål om følelser og holdninger og europeiske byer. I løpet av spillet blir spillerne bedre kjent med seg selv og medspillerne. Et av de beste kunnskapsspillene akkurat nå. Et godt norsk alternativ til Trivial Pursuit. Årets selskapsspill 2006.

  • BARNESPILL:

Roqfort

Roqfort brettspill

I slottets mange irrganger løper musene rundt for å finne ost, men de må være forsiktige så de ikke faller ned i fangehullene. Den som først samler inn fire forskjellige oster har vunnet. Et kult og engasjerende spill for barn, som faktisk kan være interessant for voksne også! Årets barnespill 2008.

Jumbo Zoo

Jumbo Zoo, brettspill

I en rekke spennende utfordringer samler du peanøtter til en sulten elefantunge. Gjett i hvilken hånd din motstander gjemmer peanøttene, finn raskt riktig kombinasjon av dyr og farge eller vær den første til å si ”tut” når en peanøtt vises på terningen. Et variert men enkelt barnespill som passer godt for tidlig skolealder. Årets barnespill 2007.

Spøkelsestrappen

Spøkelsestrappen, brettspill

Et velfungerende brettspill for de yngre, med en fiffig mekanikk som utvikler hukommelsen hos deltakerne. Hvis du ikke holder rede på hvilken drakt som skjuler din brikke, risikerer du å hjelpe motstanderen til topps i den farlige trappen. Kjapt og enkelt spill med stor appell til barna. Årets barnespill 2006.

  • FAMILIESPILL:

Ubongo

Ubongo, brettspill

En koselig hjernebryner av et spill, med bred appell. Alle får et brett og hvert sitt sett med 12 puslebiter. En spiller kaster terningen og vender timeglasset. Førstemann som er ferdig roper ”Ubongo!” og kan flytte figurbrikken sin på edelsteinbrettet. Et ypperlig familiespill med enkle regler, kort spilletid, passe utfordrende og ikke minst frenetisk! Årets familiespill 2008.

Stormenes tid

Stormenes tid, brettspill

En engasjerende og rikt utstyrt brettspillversjon av Ken Folletts bestselgende roman. Spillerne samarbeider om å oppføre katedralen i Kingsbridge. Underveis må de passe på å utnytte de mange mulighetene som byr seg. Tidkrevende, men vel verdt å prøve! Årets familiespill 2007.

Ticket to Ride: Europe

Ticket to Ride Europe, brettspill

Et populært brettspill med jernbane i fokus har fornyet reglene og kommer i en stilig Europa-versjon, dog uten Norge på kartet. Bygging av tunneler er den største nyvinningen. Spillerne scorer poeng ved å bygge jernbaneruter, nettverk og stasjoner. Spennende spill som passer for alle. Årets familiespill 2006. Finnes også som USA-versjon.

God påske!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.