Påskens beste brettspill

Vil du sikre deg god stemning i påsken? Sjekk brettspillekspertens tips til de morsomste spillene!

Brettspill

Hvilke spill tar du med deg på påskefjellet i år?

Foto: Ronny Reierstad, NRK

Les også:

Noe koseligere å bruke påskekveldene på enn brettspill med familie og venner skal du lete lenge etter. Med mindre du er en ekstremt dårlig taper, eller dårlig vinner, da. For en dårlig vinner er kanskje enda mer irriterende enn en dårlig taper.

- Brettspill er sosialt, og i motsetning til digitale spill kan man se motstanderen rett i øyene. Brettspill åpner for et annet univers - et univers med plass for konkurranseinstinkt, latter og spenning, mener Remo Rehder.

Han er grunnlegger av Brettspillguiden.no , og har testet hundrevis av spill de siste årene.

Bitt av brettspillbasillen

Ifølge Remo Rehder ble Norge for alvor bitt av brettspillbasillen for rundt fem år siden, og salgstallene viser at brettspillsalget fortsetter å øke.

Remo Rehder

Remo Rehder er grunnlegger av Brettspillguiden.no, og har testet hundrevis av spill de siste årene.

Foto: Lars Richard Horgmo

- Det populære strategispillet Settlers of Catan har noe av æren for dette, og har hittil blitt solgte i hele 35.000-40.000 eksemplarer i Norge, opplyser spillentusiasten.

Historisk sett har brettspill i Norge vært rettet mot barn, selv om de voksne også liker klassikere som Ludo og Kinasjakk. I Tyskland og Frankrike er tradisjonene litt annerledes. Her er brettspill for voksne ingen nyhet. Flere utenlandske klassikerne finner nå veien til Norge.

Få spillene til å vare lenger

Prisen på brettspill holder seg rimelig stabilt. Før i tiden var spillebrikkene laget av tre og papir, men i dag er det mest plastikk.

- Kvaliteten på barnespill er ofte dårlig, og er laget for bruk og kast. For å forlenge spillets levetid kan du for eksempel bruke såkalte” deck protectors”, som er små plastlommer til beskyttelse av spillekortene, forteller Rehder.

NRK.no har her bedt Remo Rehder liste opp sine spillfavoritter til påske, med en begrunnelse på hvorfor akkurat disse spillene er gode. To spill det er særlig verdt å merke seg, er superpopulære Alias Party og Ligretto. Ligretto har allerede solgt i ca. 20.000 eksemplarer siden det ble sluppet i Norge i 2009.

Spillekspertens favoritter:

BARNESPILL:

Guess Who Extra (Hasbro)

Pris: 375,-

Guess who extra
Foto: Produsenten

Dette er en ny utgave av en av Hasbros mest etablerte titler. To spillere prøver ved å stille spørsmål til hverandre å eliminere forskjellige karakterer fra et brett, og til slutt gjette på hvilken karakter motspilleren har valgt for en runde. Dette er svært god trening i analytisk, logisk og deduktiv tenkning, men det oppleves som en lek. Passer best for 6 år og opp.

Zoobalo (Vennerød Forlag)

Pris: 398,-

Zoomwaboo
Foto: Produsenten

En vri på Noahs ark, hvor det er om å gjøre å beregne hvor mange dyr det er plass til på flåten. 10 dyrekort trekkes og plasseres rundt flåten med dyrefigurene oppå. Så angir alle spillerne om de tror det er plass eller ikke for alle dyrene med en sjetong. Om alle tror det går, trekkes det opp et nytt dyr, og deretter en nyavstemning. Dette fortsetter inntil noen tror det ikke går. Da samarbeider de som tror det går med å plasseres alle dyrefigurene på flåten. Poeng tjenes ved å gjette riktig, og spilleren som har flest poeng etter seks runder vinner. Spillet har kvalitetskomponenter, og lærer barna noe om romforståelse. Passer bra for barn på 6 år og opp. Årets Barnespill 2009.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

FAMILIESPILL:

Bandu (Vennerød Forlag)

Pris: 598,-

Bandu
Foto: Produsenten

En tysk moderne klassiker som endelig har kommet til Norge. Tårnbygging har aldri vært mer utfordrende; her er det brikker i de mest utrolige former, og alt i tre. Spillerne velger brikker etter tur som nestemann skal plassere i sitt tårn. Hver spiller har noen steiner som en kan bruke til å kjøpe seg fri fra enkelte brikker, og da går brikken til neste spiller. Runden er over når kun en spiller har et tårn som står oppreist igjen. Dette er et spill som både ser og føles eksklusivt og flott ut. I tillegg er det både utfordrende og moro. Med i reglene følger det mange varianter for spilling. Årets Familiespill 2009.

Keltis (Vennerød Forlag)

Pris: 398,-

Keltis
Foto: Produsenten

Fjorårets Spiel des Jahres-vinner (tysk spillprisutdeling) har kommet på norsk. Dette er i utgangspunktet et kortspill som bruker brett til å vise fremgangen i spillet. Spillerne må spille ut kort i serier i forskjellige farger, og flytter sine spillerbrikker på brettet tilsvarende. Spillerbrikkene flyttes langs stier knyttet til fargene på kortet og langs stiene er det felter som gir bonuser. Stiene er delt inn i tre sektorer, hvor hver sektor gir forskjellige antall poeng og ikke minst angir når spillet er slutt. Keltis er et svært godt familiespill som holder fokus på risikotagning, altså hvor langt den enkelte spiller er villig til å gå.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SELSKAPSSPILL:

Alias Party (Tactic)

Pris: 369,-

Alias party
Foto: Produsenten

Alias er blitt et av folkets favorittspill, og dette er en ny utgave, hvor det også er inkludert litt fysisk moro. Basisen er forklaring av ord som partneren gjetter på, men de nye feltene på brettet kan gjøre at dette må gjøres mens man hopper, eller som om en er redd, fortelle historier med ordene på kortet eller beskrive en kjendis. Spillet kan også spilles som normalt, og har da nye oppgaver. At Alias har blitt en så stor suksess i Norge er ikke rart, og denne versjonen vil nok gi mange mye moro i påsken. Årets Selskapsspill 2009.

A-å (Tactic)

Pris: 298,-

A-å
Foto: Produsenten

Det prisbelønnede A-Å utfordrer deg med et spill der hurtighet, innsikt og kunnskaper gir deg gode forutsetninger til suksess. I spillet dekkes bokstavene på bokstavbrettet med dekknapper som tilsvarer de første bokstavene i de riktige svarene. Årets Selskapsspill 2008.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

KORTSPILL:

Ligretto

Ligretto
Foto: Produsenten

Pris: 129,-

Flerspillerkabal i et frenetisk tempo. Kortspill har sjelden vært med hektisk og kaotisk, men samtidig så engasjerende og artig. Kort legges på bunker i stigende verdi etter farge og det er om å gjøre og bli kvitt kortene sine. Kortene en sitter igjen med gir minuspoeng. Dette spillet passer like godt for familien som for vennegjengen. Etter alle solemerker fjorårets mestselgende kortspill i Norge. Advarsel! Sterkt vanedannende.

Mow

Mow
Foto: Produsenten

Et splitter nytt kortspill som akkurat har kommet på markedet, og kan derfor være litt kronglete å få tak i. Men det er vel verdt letingen. Spillerne er bønder som samler inn flokker med kuer, som dannes ved at spillerne etter tur legger ut kort på bordet. Kortene kan kun legges på endene av rekkene etter tallstørrelse, og så fort en kan må en ta inn flokken (kortene). Men bøndene ønsker ikke fluer i fjøset, og mange av kuene har fluer med seg, og ved spillets slutt er det om å gjøre og ha tatt med seg færrest fluer til fjøset. Et enkelt kortspill som passer de fleste fra 7 år, og kan spilles av opp til 10 spillere!

SET

Set
Foto: Produsenten

Dette er også et ganske nervepirrende og hektisk kortspill, hvor det legges opp 12 kort og den første til å finne tre kort som har en ting til felles, samler inn disse. Kortene har 1-3 symboler, farger, fasonger og skygger, så det blir litt å holde orden på. Når kortene er samlet inn, fylles det opp til 12 kort igjen, og vinneren er den som har samlet flest kort når det ikke er flere kort å legge opp. God øye-håndkoordinasjonstrening for voksne, men som større barn kan spille også.

Les også: Test av dunjakker

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.