Problemer med pålogging for Telenor-kunder

Telenor-kunder har hatt problemer med å sjekke selvangivelsen sin i morgentimene tirsdag.

Innloggingsproblemer i MinID

I morgentimene mandag har Telenor-kunder hatt problemer med å få tilsendt SMS for å logge seg på MinID og sjekke selvangivelsen.

Oppdatert: Problemet skal være løst nå, melder Telenor.

Det har på morgenkvisten vært påloggingsproblemer for enkelte skattebetalere som vil vite om de får baksmell eller penger tilbake på skatten.

Telenor-kunder som ønsket å logge seg inn på MinID har slitt med å få tilsendt påloggingskode til sin mobiltelefon.

Informasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad i Altinn henviser til Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), som har ansvaret for å utvikle og forvalte ID-porten.

Kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen i Difi sier at de på morgenen opplevde at Telenor-abonnenter som bruker MinID hadde problemer med å motta pin-kode på SMS, men at alle innloggingsmuligheter i ID-porten nå fungerer som normalt.

Fikk ikke sikkerhetskode på SMS

Flere Twitter-brukere har uttrykt sin frustrasjon over å ikke tilsendt sin SMS-påloggingskode – og at når den først kom fram så var tidsvinduet for engangskoden utløpt.

Flere har også tatt kontakt med NRK.no og klaget over at SMS-sikkerhetskoden aldri kom fram.

Østraat sier at trafikken har vært stor i morgentimene, og at det har vært utført opp mot 25 pålogginger i sekundet.

Telenor melder at den kontoen som sender ut kodene hadde noen feilkonfigureringer.

– Det førte til at kapasiteten ikke var som den skulle, men det er nå rettet opp og justert. Etter klokken 09.52 skal alt være OK, sier informasjonssjef i Telenor, Knut Sollid til NRK.no.

Over 100.000 har sjekket

Jørgen Ferkingstad i Altinn sier til NRK.no at mellom midnatt og klokka 10.00 har 102.000 personer logget seg inn og sjekket selvangivelsen sin.

187.000 personer har vært innom Altinn i det samme tidsrommet. Det betyr at 85.000 personer har logget seg inn på Altinn siden midnatt uten å ha sjekket selvangivelsen.

– Dette handler ikke om påloggingsproblemer, men at folk er usikre på om de er e-brukere eller ikke – og om de har tilgang til selvangivelsen, sier Ferkingstad.

Det er kun 580.000 personer som foreløpig har tilgang til skattetallene sine fra i fjor. Det er de såkalte e-brukerne, skatteytere som har reservert seg mot å få selvangivelsen på papir i posten, som får sjekke selvangivelsen først.

Resten av befolkningen, 3,9 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende, må vente til 2. april før de får sjekket skattepapirene.

Slik sjekker du selvangivelsen:

1) MinID: For å logge deg inn må du skrive inn fødselsnummeret ditt (11 siffer), personlig passord (dersom du er registrert bruker) og pinkode fra Skatteetaten eller koden du får på sms til din registrerte mobiltelefon. Har du aldri brukt MinID før, kan du registrere deg her.

2) BankID: For å logge deg inn, må du skrive inn fødselsnummeret ditt (11 siffer), kode fra kodebrikke og personlig passord. Ifølge ID-porten kan du ikke bruke BankID på mobil, fordi løsningen ikke støtter kryptering. Har du ikke BankID må du kontakte banken din. Full oversikt over aktuelle banker finner du på her: BankID.no.

3) Buypass: Har du et Buypass-kort og en tilhørende kortleser, kan du logge deg inn på denne måten. Sett inn kortet, og skriv inn din pinkode (fire siffer). Spillerkortet fra Norsk Tipping er et eksempel på et Buypass-kort. Kortet må riktignok oppgraderes før det kan brukes til innlogging – dersom kortet er kjøpt hos kommisjonær. Denne oppgraderingen koster 59 kroner. Har du bestilt spillerkortet på nett er det klart til bruk i Altinn og alle andre brukersteder.
Mer informasjon: Buypass.no.

4) Commfides: Koble til din USB-pinne fra Commfides og trykk logg inn. Får du en sikkerhetsadvarsel, skal du trykke «Run», ifølge Difi.no. Da vil du se navnet ditt og gyldighetsdatoen for din Commfides-ID. Skriv inn pinkode, så er du i gang. Nye brukere kan bestille USB-pinnen, som for øvrig koster 1.180 kroner, på nettsidene E-id.commfides.com.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)