NRK Meny
Normal

På tide å prikle plantene?

Å prikle vil si å forflytte de små frøplantene fra der hvor de ble sådd, og over i nye potter hvor det er større plass. Det er lurt å prikle før plantene blir for store.

Video nsps_upload_2009_4_30_13_49_21_4376.jpg

Man sår ofte i en næringsfattig jord, og mye tettere enn plantene kan stå når de blir større. Den første omplantingen kaller man å prikle.

I videoen (over) deler gartner Dag Arneson sine prikletips!

Dag Arneson

Dag Arneson deler sine gartnertips.

Foto: NRK

Det er delte meninger om når man skal prikle plantene.

Mange mener at det beste er å prikle rett etter at frøbladene er ferdig utviklet. En annen regel er at plantene kan prikles når de kan håndteres mellom to fingre.

Frøbladene er de første bladene som kommer. I denne perioden konsentrerer frøplanten seg om å utvikle røttene, og skadene som oppstår under priklingen reparerer seg raskt. Venter man til plantene har utviklet to bladpar er veksten i full gang, og skader på røttene kan få større konsekvenser.

Har plantene blitt for lange kan de settes dypere når du prikler dem.

Planter som skal prikles vil helst ha luftig og porøs jord. De må vannes godt, men ikke for mye. Blir det for vått kan de utvikle rothalsråte.

Les og se også: Våronn i hagen

Prikling

Planter som er ferdig priklet.

Foto: Petter Melsom / NRK

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.