NRK Meny

P-piller og høyt blodtrykk

Man skal ikke ta p-piller eller andre østrogenpreparater om man har høyt blodtrykk.

Måling av blodtrykk
Foto: comnet / Scanpix

Artikkelen er flere år gammel.

 

Spørsmål


Hei Jørgen. Jeg er en jente på 26 år som har gått på p-piller i snart fire år. Sist jeg var hos legen sa hun at jeg hadde høyt blodtrykk. Hjertet mitt pumpet visst veldig fort og hun lurte på om jeg stresser mye. Jeg lurer på om det kan være farlig å bruke p-piller når man har høyt blodtrykk?

Jeg føler hjertet mitt pumper fort nesten konstant, og ofte strammer det et eller annet sted i brystet på venstre side. Synes dette er litt skummelt. Jeg er en person som generelt stresser lett, og klarer sjelden å slappe skikkelig av. Håper på svar!

 

Jørgen svarer


Hei. Først vil jeg si at ja, det er farlig å bruke østrogen samtidig som du har høyt blodtrykk, og røyker du øker risikoen enda mer.

Nå er det ikke sikkert at du har høyt blodtrykk annet enn når du er hos legen. Det kaller vi «kontortrykk» eller «whitecoat blood pressure». Det har noe med forventing og det naturlige stresset alle føler når de er i en undersøkelsessituasjon.

Ofte vil denne typen blodtrykk normalisere seg når man få gjort en ny kontroll, eventuelt får målt trykket hjemme eller får utført en 24-timers registrering. Det siste gjør man ved hjelp av et apparat som måler blodtrykket over 24 timer.

Det du beskriver med hjertebank synes jeg legen din skal sjekke med blant annet EKG, og du bør få kontrollert stoffskifte og eventuelt din produksjon av adrenalinlignende hormoner. Det siste gjøres lett ved en blodprøve og en urinprøve.

Dersom det er det stress som forårsaker plagene dine kan det være lurt å lære avspenningsøvelser eller lignende.

Lykke til!

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.