NRK Meny
Normal

Øyetesten som kan redde livet til barnet ditt

Barn kan faktisk være blinde på ett øye uten at de tenker over det. Du kan selv ta en enkel synstest på barnet ditt. Den kan avsløre kreft eller alvorlig sykdom.

SE VIDEO: Denne enkle testen bør du gjøre regelmessig. Herman Krosvik viser hvordan du skal gjøre det.

– Hold for det ene øyet og deretter for det andre. Se hvordan barnet reagerer. Små barn protesterer når man dekker for det ene øyet hvis det andre ser dårlig, sier øyelege Ragnheiður Bragadóttir ved Oslo universitetssykehus.

Hun mener voksne også bør sjekke dette regelmessig.

I verste fall kan manglende syn være svulst på netthinnen.

– Svulst på netthinnen kan være veldig farlig. Den kan spre seg fra øyet og i verste fall være dødelig, sier Bragadóttir.

Ragnheidur Bragadottir.

Hold for ett øye av gangen og sjekk synet, oppfordrer øyelege Ragnheiður Bragadóttir ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Kreftsvulst på netthinnen kalles retinoblastom og er ifølge Norsk Helseinformatikk en veldig sjelden sykdom. Hvert år rammes cirka fire norske barn av denne type svulster.

En annen alvorlig sykdom er Coats sykdom, som kan gjøre deg blind. Det samme kan sykdommen Retinitis pigmentosa. Barnet kan også ha grønn stær som kan føre til synstap.

Felles for disse tilstandene er at det er viktig å oppdage dem tidlig. Da får man startet behandling og kan unngå at barnet mister synet.

Sjekk regelmessig

– Synsnedsettelser er vanskelig å oppdage. Man vet jo ikke hva man ikke ser, sier generalsekretær i Blindeforbundet, Arnt Holte.

Derfor går det ofte lang tid før barna får hjelp, forklarer øyelege Bragadóttir.

– Jeg hadde nettopp en pasient på 13 år. Foreldrene reagerte på en fargeforskjell i øynene. Da hun kom hit fant vi ut at hun ikke hadde sett på det ene øyet på lang tid. Pasienten hadde ikke tenkt over det selv.

Andre tegn

Det trenger ikke være en alvorlig sykdom hvis barnet ser dårlig. Uansett kan det være greit med en tur til øyelegen, mener Bragadóttir. Hun mener du også bør se etter følgende tegn hos barnet:

  • Skjeling
  • Dårlig mørkesyn
  • At barnet må være veldig nær ting det skal se på

NRK har tidligere fortalt om Sebastian. Foreldrene hans oppdaget at det ene øyet ble hvitt på blitsbilder. Det kan også være et tegn på øyesykdommen Coats sykdom eller svulst på øyet.

På fireårskontrollene sjekkes synet til barnet, men Blindeforbundet etterlyser flere kontroller.

– Enkelte kommuner sjekker synet på barna i førsteklasse. Ellers synes vi det er for dårlig oppfølging og synskontroll av barn, sier Arnt Holte.

Hvit pupill

Hvit pupill på blitsbilder kan være tegn på alvorlig øyesykdom.

Foto: Peterpan23/Fotomontasje / Wikicommons

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.