Da er du i så fall i godt selskap.
Tre av fire foreldre er på Facebook, og hele 80 prosent av disse foreldrene er Facebook-venn med barnet sitt.
Det viser tall fra Norstat, samlet inn for Datatilsynet, Teknologirådet og Senter for IKT i utdanningen.
- LES OGSÅ:
- Også barn har rett på privatliv
Sosiale medier skaper nye utfordringer i forholdet mellom barn og voksen.
Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, har skrevet flere bøker i serien "Forstå barnet ditt", som skal hjelpe foreldrene til bedre innsikt i poden.
- Alle har rett til et privatliv, også barn. Foreldre har ikke krav på å vite alt barnet foretar seg, sier Ulvund til NRK.no.
Han mener at særlig to ting er viktig når foreldre og barn er Facebook-venner.
- Foreldrene bør være et forbilde, og ikke skrive noe på egen profil som barnet ikke bør se. Og man bør bry seg om barnet på en positiv måte, ikke overvåke det.
- Å bry seg positivt handler blant annet om å ha takhøyde for hva barnet skriver, for eksempel hva gjelder språkbruk. Man behøver ikke å like alt barnet foretar seg, men man må tåle litt, mener Ulvund.
- Full åpenhet
Han ser generelt positivt på at foreldre og barn møtes som nett-venner.
- Det er ikke noe galt i det, så lenge ungene ikke opplever det som ubehagelig. At foreldrene setter seg inn i og bruker Facebook, åpner opp for dialog og legger til rette for stor grad av åpenhet, forteller Stein Erik Ulvund.
- Mange foreldre er usikre på hvordan de skal forholde seg til dette. Jeg mener full åpenhet er løsningen. Facebook gir store muligheter til å bedre kommunikasjonen mellom barn og voksen, men du verden hvor lett det også kan misbrukes, sier Stein Erik Ulvund til NRK.no.
Han mener gode grunner til å reagere er hvis barnet trår over noen åpenbare moralske grenser, at foreldrene har mistanke om kriminalitet eller at barnet utsetter seg selv eller andre for fare.
- LES OGSÅ:
Spionerer på barna
- Det å være venn med barna sine på Facebook er veldig vanlig, sier Kari Laumann, leder for undervisningsprosjektet "Du bestemmer" i Teknologirådet, til NRK.no.
I Norstats undersøkelse oppgir nesten halvparten av foreldrene at “å følge med på hva barnet driver med” er hovedmotivasjon for å være venn med barnet.
- I utgangspunktet er det positivt at barn og voksne i ulike aldere kan være venner på Facebook og dele innhold og være sosiale med hverandre, mener Laumann i Teknologirådet.
Det kan likevel være en hårfin grense mellom å involvere seg i barnets liv, og å overvåke det.
Det finnes andre måter å holde øye med hva som rører seg i deres nettverden på.
- Snakk med barnet. Spør for eksempel ”Hva har du gjort på Facebook i dag?” Skap dialog. Det viktigste er å ta aktivt del i barnas nettaktivitet, men det kan fint gjøres uten å være Facebook-venner, forteller Laumann.
- LES OGSÅ:
- Foreldre bør trå varsomt
Tidligere var Facebook dominert av brukere under 25 år. Men den siste tiden har også mange av den eldre garde skaffet seg en profil på nettsamfunnet, og Facebook har i dag drøyt 2 millioner norske brukere.
- Hvis man er voksen eller er en maktperson på andre måter, som lærer, trener eller sjef, så bør man tenke seg om to ganger før man legger til andre som venn. Det kan oppfattes som ikke helt frivillig, og mange tør kanskje ikke si nei, sier Kari Laumann til NRK.no.
Det er 13-års aldersgrense på å opprette egen Facebook-profil, men det er ingen hemmelighet at mange barn under aldersgrensen bruker mediet.
Det er stor usikkerhet blant mange foreldre knyttet til hvor gamle barna bør være før de får opprette en slik brukerprofil.
- Foreldrene må selv gjøre vurderingen om barnet er modent nok. Generelt ser vi at barn blir flinkere til å vurdere hva slags informasjon det er greit å dele jo eldre de blir, sier Kari Laumann til NRK.no.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ: