Forskere har analysert 25 slagrelaterte studier som inkluderte 600.000 personer fra Europa, USA og Australia.
Analysen viser at personer som jobbet én til åtte timer mer i uka enn normalen på 40 timer, økte faren for å få slag med 10 prosent. Den økte til 27 prosent om du jobbet åtte til 15 timer mer. En arbeidsmengde på over 55 timer hadde en risikoøkning på hele 33 prosent.
– Dette tilsier at vi må ha økt fokus på disse faktorene og på personer som har lengre arbeidsuker, skriver forskerne i studien som er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.
Over 55 timer i uka ga også økt risiko for hjerteinfarkt (13 prosent).
– Det må være mulig å endre lange arbeidsuker hvis de viser seg å være helsefarlige, sier lege Urban Janlert i en kommentar.
– Viktige spørsmål
Lege Kashif Faiz ved Ahus.
Foto: Tom Ingebrigtsen / NRKForskerne mistenker at økt inaktivitet og jobbstress kan være årsaken.
– Artikkelen er svært interessant, da den viser at økt arbeidstid er forbundet med to sykdommer som er blant de vanligste dødsårsakene i Norge og andre land, sier spesialist i nevrologi ved Ahus, Kashif Waqar Faiz, til NRK.
Faiz sier at det er forventet at antall hjerneslag vil øke i fremtiden.
– På den måten adresserer artikkelen et viktig spørsmål, nemlig om redusert eller normal arbeidstid kan bidra til å forebygge og bremse forekomsten av hjerteinfarkt og hjerneslag.
- Les også:
Analysen til forskerne ble korrigert for blant annet alder, sosio-økonomisk status, BMI og røyking, men Faiz mener det likevel er noen svakheter i studien.
– Tidligere har studier vist sammenheng mellom skiftarbeid og økt risiko for ulike sykdommer, og i denne studien er ikke type arbeid og arbeidsbelastning tatt med, sier han.