Hopp til innhold

Over 40 timer på jobb i uka kan være skadelig

Du øker risikoen for slag og hjerteinfarkt om du har lengre arbeidsuker, ifølge ny studie.

Illustrasjonsfoto: Kirurger

– Det er et paradoks at leger kan jobbe opptil 60 timer per uke, altså høyere enn taket på 55 timer i studien, sier lege Kashif Waqar Faiz.

Foto: Colourbox.com

Forskere har analysert 25 slagrelaterte studier som inkluderte 600.000 personer fra Europa, USA og Australia.

Analysen viser at personer som jobbet én til åtte timer mer i uka enn normalen på 40 timer, økte faren for å få slag med 10 prosent. Den økte til 27 prosent om du jobbet åtte til 15 timer mer. En arbeidsmengde på over 55 timer hadde en risikoøkning på hele 33 prosent.

– Dette tilsier at vi må ha økt fokus på disse faktorene og på personer som har lengre arbeidsuker, skriver forskerne i studien som er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Over 55 timer i uka ga også økt risiko for hjerteinfarkt (13 prosent).

– Det må være mulig å endre lange arbeidsuker hvis de viser seg å være helsefarlige, sier lege Urban Janlert i en kommentar.

– Viktige spørsmål

Lege Kashif Faiz ved Ahus

Lege Kashif Faiz ved Ahus.

Foto: Tom Ingebrigtsen / NRK

Forskerne mistenker at økt inaktivitet og jobbstress kan være årsaken.

– Artikkelen er svært interessant, da den viser at økt arbeidstid er forbundet med to sykdommer som er blant de vanligste dødsårsakene i Norge og andre land, sier spesialist i nevrologi ved Ahus, Kashif Waqar Faiz, til NRK.

Faiz sier at det er forventet at antall hjerneslag vil øke i fremtiden.

– På den måten adresserer artikkelen et viktig spørsmål, nemlig om redusert eller normal arbeidstid kan bidra til å forebygge og bremse forekomsten av hjerteinfarkt og hjerneslag.

Analysen til forskerne ble korrigert for blant annet alder, sosio-økonomisk status, BMI og røyking, men Faiz mener det likevel er noen svakheter i studien.

– Tidligere har studier vist sammenheng mellom skiftarbeid og økt risiko for ulike sykdommer, og i denne studien er ikke type arbeid og arbeidsbelastning tatt med, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)