Over 40 timer på jobb i uka kan være skadelig

Du øker risikoen for slag og hjerteinfarkt om du har lengre arbeidsuker, ifølge ny studie.

Illustrasjonsfoto: Kirurger

– Det er et paradoks at leger kan jobbe opptil 60 timer per uke, altså høyere enn taket på 55 timer i studien, sier lege Kashif Waqar Faiz.

Foto: Colourbox.com

Forskere har analysert 25 slagrelaterte studier som inkluderte 600.000 personer fra Europa, USA og Australia.

Analysen viser at personer som jobbet én til åtte timer mer i uka enn normalen på 40 timer, økte faren for å få slag med 10 prosent. Den økte til 27 prosent om du jobbet åtte til 15 timer mer. En arbeidsmengde på over 55 timer hadde en risikoøkning på hele 33 prosent.

– Dette tilsier at vi må ha økt fokus på disse faktorene og på personer som har lengre arbeidsuker, skriver forskerne i studien som er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Over 55 timer i uka ga også økt risiko for hjerteinfarkt (13 prosent).

– Det må være mulig å endre lange arbeidsuker hvis de viser seg å være helsefarlige, sier lege Urban Janlert i en kommentar.

– Viktige spørsmål

Lege Kashif Faiz ved Ahus

Lege Kashif Faiz ved Ahus.

Foto: Tom Ingebrigtsen / NRK

Forskerne mistenker at økt inaktivitet og jobbstress kan være årsaken.

– Artikkelen er svært interessant, da den viser at økt arbeidstid er forbundet med to sykdommer som er blant de vanligste dødsårsakene i Norge og andre land, sier spesialist i nevrologi ved Ahus, Kashif Waqar Faiz, til NRK.

Faiz sier at det er forventet at antall hjerneslag vil øke i fremtiden.

– På den måten adresserer artikkelen et viktig spørsmål, nemlig om redusert eller normal arbeidstid kan bidra til å forebygge og bremse forekomsten av hjerteinfarkt og hjerneslag.

Analysen til forskerne ble korrigert for blant annet alder, sosio-økonomisk status, BMI og røyking, men Faiz mener det likevel er noen svakheter i studien.

– Tidligere har studier vist sammenheng mellom skiftarbeid og økt risiko for ulike sykdommer, og i denne studien er ikke type arbeid og arbeidsbelastning tatt med, sier han.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.