Oslo kan ha farlig drikkevann

Drikkevannet i Oslo og Ski kan være infisert av bakterier. Myndighetene ber alle i de to kommunene om å koke vannet de neste tre dagene.

Vann

Rutinesvikt kan ha ført til farlig drikkevann i Oslo.

Foto: Ronny Reierstad, NRK

Oset vannrenseanlegg

Feilen skjedde her ved Oset vannrenseanlegg.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Ledelsen i Vann- og avløpsetaten i Oslo oppdaget i morges at desinfeksjonen av drikkevannet fra Oset renseanlegg sviktet mens det skjedde teknisk vedlikehold i går og i natt.

I et beredskapsmøte med helsemyndighetene ble det vedtatt å oppfordre til koking av drikkevannet de neste tre dagene.

Desinfeksjonen på Oset var ute av drift fra mandag 15. februar klokka 10.00 til i morges klokka 08.30. Da ble feilen oppdaget og straks utbedret.

Alarmen gikk ikke

Den automatiske alarmen gikk ikke i går kveld, slik den skal i slike situasjoner.

- Det er bekymringsfullt, sier Per Kristiansen, avdelingsdirektør for drift i vann- og avløpsetaten til NRK.

Per Kristiansen

Per Kristiansen, avdelingsdirektør for drift i vann- og avløpsetaten.

Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Koking i tre dager

Myndighetene vet ikke om drikkevannet nå er forurenset av bakterier.

Mattilsynet oppfordrer derfor alle i Oslo og Ski til å koke drikkevannet, til og med torsdag denne uka.

- Dette gjør vi som et føre var-tiltak, forteller Kristiansen.

Han understreker at det så langt ikke er oppdaget infisert drikkevann i Oslo.

- Heldigvis er kvaliteten på råvannet i Oslo ganske bra akkurat nå, forteller avdelingsdirektøren.

Her er informasjonen Vann-og avløpsetaten har lagt ut om saken på sine sider foreløpig.

Bakterier i drikkevannet kan i verste fall medføre diaré.

Les også: Ikke puss tennene .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Feilen er rettet

- Feilen er rettet opp, og alt er nå i orden både i det nye renseanlegget og i det gamle reserveanlegget på Oset, forteller direktør Eli Grimsby i Vann- og avløpsetaten.

Kokende vann

Foreløpig må du koke drikkevannet frem til torsdag.

Foto: Scanstock

- I deler av byen vil vannet fra i går og i natt bli skiftet ut raskt, mens det andre steder vil ta litt lenger tid avhengig av om vannet passerer høydebassenger osv.

- Det er vanskelig å fastslå nøyaktig hvilke steder vannet vil bli skiftet ut raskt, og anbefalingene om koking gjelder derfor hele byen, sier hun.

Grimsby forteller at fagfolk nå skal sjekke systemet og rutinene for å finne ut hva som sviktet da den automatiske alarmen på det gamle vannrenseanlegget på Oset ikke ble utløst i går.

- Hvorfor er også vannbehandlingsanlegget på Skullerud berørt?

- Fordi man i perioder får inn litt vann fra Oset også den veien. For å være på den helt sikre siden gjelder forsiktighetsreglene også der.

Beklager ulempene

Grimsby innser at rådet om koking kan medføre ulempe både for privatpersoner og institusjoner. Noen vil sikkert også bli engstelige.

- Vi beklager ulempene, men folk har krav på å få vite om det som har skjedd. Oppfordringen om å koke drikkevannet ble tatt i samråd med helsemyndighetene som et føre var-tiltak for å være på den helt sikre siden.

- Vi har så langt ikke funnet mistenkelige bakterier i drikkevannet, men har ikke rukket å analysere alle prøvene ennå. Oppfordringen om vannkoking vil uansett bli opprettholdt i tre dager, sier direktør Eli Grimsby.

Det var en rutinesjekk i morges som avslørte den tekniske feilen ved Oset vannrenseanlegg. Vann- og avløpsetaten startet umiddelbart med manuell tilsetting av klor.

Ikke første gang

Forrige gang det var krav om vannkoking i hovedstaden var i oktober 2007:

- Ikke drikk vann fra springen

Også Ski må koke

Rådet om å koke vannet fra springen gjelder også for Ski kommune, som kjøper vann fra renseanlegget på Skullerud i Oslo.

Ledningsnettet er koblet sammen slik at vann fra Oslo og Skullerud løper sammen og fortsetter videre til husstandene og andre abonnenter i Ski. Les mer på hjemmesiden til Ski kommune.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)