Misjonæren
Misjonær Liv Haug er fra Drammen, men bor i Kristiansand når hun er innom Norge. Det er Pinsemenigheten Filadelfia i Kristiansand som er hennes sendemenighet.
Onsdag 6. juni var det 30 år siden hun kom til Peru som ung misjonær. Hun har satt – og setter fortsatt – dype spor etter seg i Perene-distriktet i Peru.

Perus flagg
Haug kom kom til Peru i 1971 og til Perene-distriktet i 1972. Hun var ordfører i byen i en toårsperiode på 80-tallet, men ble i 1995 valgt som ordfører i hele distriktet, Distrito de Perene. Området omfatter rundt 200 landsbyer med 60.000 mennesker. 7500 av disse bor i ”hovedstaden”, Villa Perene.
Årets ordfører
Liv Haug har gjennom alle sine 30 år i området arbeidet med en rekke utviklingsprosjekter. Arbeidet har hele tiden skjedd i samarbeid og forståelse med de lokale og regionale myndigheter.

Landskap fra Peru
De sentrale myndigheter har også understreket sin støtte ved å overrekke Haug flere regionale og nasjonale utmerkelser. Hun mottok den peruanske sol-orden (El Orden del Sol) av landets president i 1986. I år 2000 ble hun utropt til ”årets ordfører” av det Iberoamerikanske Presseforbundet.
Liv Haug har ikke bare talt kvinnenes sak i Peru, hun har også vist vei i praksis. I hennes første periode som distriktsordfører var fire av sju valgte representanter i distriktsrådet kvinner.
I inneværende periode er tallet tre av syv, men det vekker oppsikt i hele landet at både ordfører og varaordfører er kvinner.
Fare for eget liv
I perioden 1980 til 1993 var Peru herjet av konflikter mellom politi/militære og ulike geriljagrupper (Sendero Luminoso – Den lysende sti - og folkets frigjøringshær MRTA).
Det regnes med at rundt 30.000 mennesker ble drept i denne perioden, mange av dem i jungelområdene. En tidligere ordfører i Villa Perene ble brutalt skutt ned og drept foran øynene på lokalbefolkningen. Dette førte til at politiske ledere, byråkrater, politi, folk med eiendommer /penger og en rekke andre rømte fra området.

Liv Haug valgte å bli på sin post sammen med de fattigste. Hun ble oppsøkt av tungt bevæpnet gerilja i huset sitt i Perene, men de valgte å la henne leve og fortsette arbeidet i området. Det faktum at Liv Haug med stor fare for eget liv ble værende i området i hele denne perioden, har gitt henne enorm respekt og beundring blant det brede lag av folket.
De mange prosjektene
NORAD, DU, Strømmestiftelsen og andre organisasjoner og privatpersoner har stått bak og finansiert en rekke prosjekter i Perene-distriktet. De viktigste sektorer er: Kommunikasjoner som broer, veger, flomvern og anleggsmaskiner. Jordbruk med sitruspolerings-fabrikk, fiskedammer, kylling-oppdrett, forsøkshager, jordanalyser, jordbruksbibliotek, markedsundersøkelse for konserveringsindustri, kredittfond, støtte til skogplantning og økologiske studier. Helsesektor med helsesenter/sykehus i Villa Perene, frivillig sykeforsikring for skolebarn, medisinsk utstyr, medisinske planter, støtte til vaksinasjonsprogrammer, bespisning av underernærte barn og kurs for helsearbeidere. Undervisning med Teknisk Høgskole Villa Perene, lærerhøgskole, støtte til skolebygg og utstyr, støtte til skolemateriell og uniformer, lærerkurs, kurs for tospråklige indianerlærere, støtte til quechua-undervisning og ledertrening for indianergrupper.
Knytter folk sammen
Den Norske Bro (Puente Noruego) ble tidlig bygget over elva Perene. Dette «samlet» to atskilte byer, Santa Ana og Pampasilva, og de endret navn til Villa Perene, som da ble distriktshovedstad. Denne broen og andre samferdselsprosjekter har sikret forbindelsen mellom de indre jungelområder og markedene i Junin og Lima.
Det er også bygd et kultursenter i sentrum av Perene. Dette inneholder blant annet Radio Filadelfia – en radio som knytter folk i distriktet sammen.
Alle disse prosjektene har gitt store bidrag til utvikling av Distrito de Perene og hele denne regionen i Junin fylke.
Tekst og bilder: Skrevet/bearbeidet av Geir Magnus Nyborg og Helge Helgheim.